Nova Evropa

nalni i intelektualni razvitak, naš ekonomski i politički progres. U tom smislu, upoznavanje balkanske omladine imalo bi da izvede i ubrza mnoge stvari, I odista se u tome smislu, od strane izvesnih omladinskih organizacija na Balkanu, i pokušalo nešto da učini; ali sve bez sistema i bez metode, koja je u ovakome pokretu najpotrebnija, Razmena balkanskih omladinaca, isto tako, i u obliku sportskom i atletskom, ima svoju vrednost.

Primer Rumunije, na tome području, može najbolje pokazati veliku vrednost i veliko značenje ovakogša rada, Rumunija je, naime, u poslednje vreme otvorila u Atini Rumunski Institut, u koji će mladi Rumuni dolaziti da se uče ljubavi i prema novoj kao i prema staroj Grčkoj; i koji će služiti kao središte plodnih grčko-rumunskih stadija. Držim da ova srećna inicijativa predstavlja najbolje put kojim bi imalo da se sledi; samo s tom razlikom da se slični instituti osnivaju na širim bazama, tako da služe za sve balkanske narode, a ne pojedinačno, i da oni budu osnovani recipročno u svim balkanskim centrima. Ovake ustanove bi nesamo pomogle medjusobno upoznavanje susednih narod, već bi poslužile središtem i za organizovanje putovanja, izleta, naučnih ekskurzija, u razne naše zemlje, te bi se postepeno odgojile generacije koje bi više gledale u visinu ı u širinu nedo mi danas.

A kad bi se još, uz ovako metodičan napor, sa čišćenjem naših školskih udžbenika otklonila sva štetna šovinistička literatura, te kad bi se na jufđoslovenskim univerzitetima stvorile katedre za novogrčki, za rumunski, a na atinskom i solunskom Univerzitetu katedre za jugoslovenski, bugarski, i rumunski, i t. d. i kad bi se organizovala naučna putovanja nesamo za djake, već i za profesore i naučnike, a sistematske sportske priredbe u svim prestonicama, tada bi se naša razna djačka nacijonalna udruŽenja mogla grupisati u Konžederaciju Balkanske Omladine, pa ko zna kolika bi se korist mogla iz toga svega da izvuče!

Dok na ovome radimo, možemo biti sigurni da odgovaramo nesamo opštem interesu, već i više ili manje svesnom osećaju naše omladine. Sudelujući aktivno u organizaciji grčke omladine. ja osećam da u ovome momentu postoji u njenome raspoloženju izvesno otudjenje od nacijonalističkih i partikularističkih načela i pokreta, i da se duh savremene omladine razlikuje znatno od duha naše generacije, koja se, pre dvadeset i više godina, kupala u vodama nacijonalizma, Naša omladina razvija svoje poglede u smeru širih vidika, onamo gde se nacijonalizam izmiruje s internacijonalizmom; što znači, da je taj elemenat neobično pogodan za razvoj zajedničkih i medjusobnih podudarnih osobina, koje su u suštini naše zajedničke balkanske civilizacije.

Oseća se nova struja, koja odguruje od sebe nesuglasice starih rivaliteta i sumnja; otvaraju se široka vrata sutrašnjici, a za-

330