Nova Evropa

čijeg bi studija, uveren sam, mogla imati koristi internacijonalna muzika, Pored ovog narodnog muzičkoš materijala postoji i materijal vizantijske religijozne muzike, koji bi, besumnje, velikim delom mošao poslužiti muzičaru za traženje nove religijozne muzičke umetnosti, Ovo umetničko blago inspirisalo je mnoge jelinske kompozitore, i na taj način stvorena je za poslednjih dvadesetipet godina jedna vrsta nacijonalističke jelinske muzičke škole, Nacijonalistički jelinski kompozitori, kao što su: Гаџгапбаз, Kalomiris, Varvoglis, Riadis, Petridis, i pisac ovih redaka, te od najnovijih: Prokopiu, Sklavos, Poniridis, itd., saradjivali su i saradjuju, jedni više a drugi manje, na tome da stvore zgradu jelinske nacijonalističke muzike.

Na kraju ovog kratkog pregleda jelinske narodne muzike, spomenućemo još da u prestonici Atini deluju tri odeona, jedan Muzički Licej, i jedno odlično Zborno Udruženje, Najstariji Odeon daje svake godine, s kompletnim orkestrom, čitavu seriju odličnih simfonijskih koncerata pod ravnateljem G. Mitropulom, i jednu seriju narodnih koncerata pod direkcijom G. J. Bustentoi-a i G. Oikonomidisa, direktora Atinskog Pevačkog Društva, čijom zaslugom možemo svake godine slušati dobre izvedbe najboljih oratorijskih i drugih dela; na ovim koncertima uzimaju učešća kao solisti strani umetnici. Isto tako zemlja nije lišena jelinske opere koja je, u poslednje vreme, stavljena pod pokroviteljstvo Vlade. U ostaloj Grčkoj je muzički život pomalo ograničen; ipak deluju, naprimer u Solunu i Volosu, po jedan dobar odeon, te ogranci atinskih odeona u nekim manjim gradovima, Da još uzgred spomenemo Atinsko Udruženje Mandolinist4, odlikovano na jednom naticanju u Kremoni.

Georges Labelet.

(Preveo s francuskog originala, D. 7.)

Grčka štampa.

Pisac ovog pregleda, G. N, Moskopulos, rodom je iz Carigrada, gde je svršio veliku nacijonalnu Školu Fanarijota, Docnije je diplomirao na Školi za Visoke Socijalne Studije, u Parizu, Još kao student radio je na žurnalistici, i već 1893 postao je jednim od urednika lista »Neologos«, ponajboljeg dnevnika u Carigradu, Od 1895 do 1905 bio je urednikom englesko-francuskog dnevnika »Le Moniteur Oriental« u Carigradu, a od 1905 do 1914 šef sekcije za Tursku velikog bečkog novinarskog konzorcijuma »Telegraphen-Korrespondenz Bureau«. Godine 1919 ulazi u Odeljenje za štampu pri grčkom Ministarstvu Spoljnih Poslova, kao šef sekcije; a ove je godine postao i direktorom tog Odeljenja, Napisao je više knjiga i brošura — na grčkom, nemačkom, i francuskom

372