Nova Evropa

осим угодне, још и практичну страну за лађаре и рибаре, јер се тако они увијек могу да помогну једром. Облигатни поподневни маестрал значи за канал нови »вал свјежине« који брише и најзадњи траг дневне спарине, да свој утицај благотворно протегне и на ноћ, која је у мјестима на каналу нарочито угодна и свјежа.

Читава пељешка страна има живе воде. У Оребићима постоји и водовод, те уз њега више врела добре живе воде, која нису посве израбљена. Корчула нема живе воде, али би се та могла довести са Пељешца. Али зато Корчула има зеленила као мало који наш оток. Њезин парк је једна раскош јужне флоре. Њена лука са оточићем у средини један је драгуљ, прави далматински Блед. На пељешкој страни, све уз обалу, протежу се зелени насади маслина, који дају посебан изглед цијелом пејсажу. Али код Госпе од Анђела (између Кућишта и Оребића) па све до Оребића, протеже се прво посве ријетка шума чемпреса, а одмах за њом густа шума борова. Уз Вигањ пак такођер лежи лијепа борова шума. А дуж цијеле обале цвату наранче и лимуни, палме и олеандар, алоје и кактуси, дозријевају датуле, и по какав егзотични цвијет.

Говорити о плажама значило би само набрајати имена појединих дијелова једне те исте, непрекидне, плаже, од Вигња до Мокала на пељешкој, те од жрновске Бање до Лумбарде на корчуланској страни. Али треба ипак истаћи пар километара дугу плажу од бијелога пијеска у Оребићима, јер је она нешто што вриједи да се посебно опише: она је права ријеткост и за Далмацију, која обилује плажама. Уз дугу пјешчану обалу, која се савија у полукругу од Оребића до Мокала, расту борови и егзотичне биљке. Ту на неколико мјеста извире хладна и здрава питка вода. У даљини према југу пукао је поглед на оток Мљет, а пред самим затоном леже два оточића — Сестрице — са свјетиоником. На западу мали архипелаг, са шумовитом Бадијом —- другим Локрумом — означује пут према Корчули, која се у даљини бијели.

Од Вигња до Оребића води равни колни пут, тик уз морску обалу. Прави је ужитак пропјешачити тих шест километара пута, јер на сваком завоју искрсава нова слика, нова мјешавина боја и линија... Од Корчуле до Лумбарде води такођер сликовит пут кроз винограде и поља.

У нашој држави тешко да има краја, уз Словенију, који се може такмити у реду и чистоти са мјестима на пељешкокорчуланском каналу. Нарочито је пељешка страна прононсирана као уредна. Некад под управом Дубровачке Републике, та су мјеста, у маломе, оно исто што је и њихова матица: »Све уредно, све домаће, све на једну влас«... Ту

422