Nova Evropa

споменуо на провизоран начин, и само зато да означим пут код прослеђивања при истраживању. ИМ враћајући се на нашу Италију, поновно улазим у кругове наших савремених песника, филозофа, програматичара, и проповедника, и кажем: ако синови морају да испаштају грехе отаца и дедова, јесмо ли ми завршили да испаштамо оне наших дедова» Или ће ти греси морати да висе још и над следећим генерацијама, све до седме»... Моја библијска визија, да истину рекнем, не допире дотле: ја мислим на младиће који се сада формирају, и упирем прстом на опасност; а и имам добре наде, да ће они — многи од њих, најбољи, они који ће да буду у већини, не по броју већ по вредности и по способности, — да ће они знати да се чувају. Гледајући, да ће они гледати саме себе; јер се други начин од овога није јоште нашао, да би створио уистину дубоке и снажне мисли, узвишену и животну уметност, те оно непрестано поправљање нас самих, у чему се јединоме састоји поштење живота. ВепгдеНо Стосе.

(Ауторизовани превод Б. Радице.)

Treća Italija.

(Svedočanstvo iz godine 1919.)

(Ovaj člamak objavio je A, Tilder u rimskome »T e mp o«, 26, decemibra 1919, cao svoj odgovor na polemiku Moja se je tada vodila izmedju njega i A, Pamocimija, povodom jednog ranijeg Tilgerova člamkka: »Mali buržuji ma raskršću« (7, XIIL 1919), Nije, mislimo, potrebno dstaći, kalco baš damas ovaj članak ima svoj značaj i svoju alatuelmo.st,)

Kogod ma i malo poznaje istoriju talijanskog Rizorgjimenta, priznaće da je to bilo delo jedne neznatne manjine, rekrutovane gotovo isključivo u intelektualnim klasama, ponajviše u malenoj buržoaziji, koja je program Ujedinjenja realizovala posred duboke indilerentnosti, ili prosto posred otvorenog neprijateljstva, gradskih i zemljoradničkih masa. Pokret Ujedinjenja bio je porekla uglavnom literarnog, podržavan uspomenama iz škole i nostalšijom za dalekom prošlošću, ali toliko sjajnom i slavnom da se pričinjala bliskom. Kada je — u razmaku od malo godina — jedan genijalni ministar, koristeći se ambicijama dinastije, revolucijonarnim snagama zemlje, i sticajem prilika, pruženim od internacijonalne situacije, ostvario Ujedinjenje, odjedared je u duši talijanske upravljajuće klase usledila

86