Nova Evropa

једна друга последица није овој равна ни по интензивности ни по обиму. Она је била у дејству на целоме Континенту, па је — у начелу — продрла и у саму Велику Британију, ту последњу тврђаву »велепоседа«. Само што у Великој Британији није било сељаштва које би га пребацило преко границе, између програма и политике.

Као просто одузимање иметка од људи имућних, ова појава се није ограничила на село и земљу. Након Рата људско богатство прелазило је из руку у руке навелико и нашироко, на свима пољима привредне делатности. Читави делови становништва, например, упропаштени су материјално услед слома немачке валуте. Слично се десило у Енглеској кад су пале деонице платнених фабрика у Ланкаширу. Пх. Хилфердинг, финансијски стручњак немачких социјалиста, рекао је пре неку годину (1923, на једном интернацијоналном социјалистичком конгресу), да »никад досад експропријација није узимала толике размере као сада услед акције капиталиста, и да никад неприкосновеност уговора и поседа није у толикој мери обесвећивана као за време и после Рата. То је довело до џиновског намножења богатства у руке приватних капиталиста, па и до власти над општом имовином«. При свем том, ово огромно и немилосрдно пресипање 60огатства на индустријском Западу узели су као нешто што се подразумева исти они критичари које је дубоко узбуђивало оно што се напоредо догађало на пољопривредном Истоку.

Тачно је, додуше, да су оба ова процеса, иако сродна у ствари, била различна по изгледу, у више праваца. На Западу, богатство је прелазило из руку у руке поглавито међу појединцима исте класе, спекулацијом или смелим такмичењем, а оба су ова начина, код капиталистичког система, потпуно допуштена и законита, да би се постигла сврха прикупљања и гомилања блага и материјалних средстава. На Истоку, имање је прелазило од једне класе на другу, и тај прелаз је више-мање силом наметнут, било од државе било револуцијом. И док је на Западу долазило једино до нове концентрације богатства, у пољопривредним земљама био. је резултат потпуна раздеоба главних извора блага међу оне који га дотле уопште нису имали, или су га имали у малој мери. Још више, у индустријским и финансијским круговима мењали су се власници и имаоци али је неповређен остајао систем, док је напротив у пољопривредним земљама на Истоку деоба великога поседа значило уједно истодобно прелажење са велике економије на сељачко газдинство. Напокон, док се експропријација о којој је са жаљењем говорио Dr, Хилфердинг наставља из дана у дан на берзама и другим тржиштима, и док је Рат само заоштрио ову акцију, која се сваког часа — случајем или лукавством — може

102