Nova Evropa
столећа а завршила се почетком Х]Х столећа. Пољска је, осим пруског дела, у том погледу много задоцнила, и због тога нанлази на велике потешкоће, јер је било много лакше _ стварање већих господарстава каква су била пре 100 година него мањих каква су сада. Једампут повећано господарство ретко се када дели на делове путем баштине. Због тога, где је процес повећања проведен раније (као у Прусији и Данској), када још земља није била подељена на ситне делове, ту се — захваљујући комасацији — учвршћује тип великих и јаких сеоских господарстава. Пољска то нажалост неће моћи провести, јер поседује већим делом ситна господарства; али ће уза све то комасација значити најозбиљнији начин за поправак њене аграрне структуре.
Карактеристична особина аграрне структуре Пољске, за разлику од западне Европе, јесте врло ретко давање земље под закуп. Под закупом је било 1921 само 2,7% господарстава, док су 7,3% сачињавала мешана властита и изнајм: љена господарства. Иначе, у Пољској готово увек и мали и велики сељак економише на земљишту које је његово власништво. Само малобројне латифундије изнајмљују поседе сељацима који располажу капиталом. Власници већих поседа ретко изнајмљују посед ситним сељацима; мали најмови, на западу тако чести, у Пољској су готово непознати.
Осим аграрне структуре, пољском селу даје физијогномију његова привредна продукција и општи културни ниво. Пољопривредна статистика се саставља заједнички за ситна и већа господарства, а деломично се дају и искази који показују у којем је односу интензитет продукције једне и друге врсте господарства. Плодови на једном хектару у сеоским господарствима опћенито доносе 10% мање од плодова на већим поседима; али мање господарство држи већи инвентар од којег постизава већи приход, и то поглавито од стоке и перади. Оранице у Пољској употребљавају се већим делом за сејање, а мали проценат је остављен за паше. Земља за сејање износи 83,5% поља. ~
Главни пољопривредни продукти Пољске су жито и крумпир. Продукција крумпира у Пољској износила је у 1921—25 години 16,6%, а жита 13%, целокупне светске продукције. Ови продукти су уједно и главном исхраном сеоског становништва, а осим тога служе за исхрану стоке и живине. Крумпир у Пољској успева врло добро. Његов плод, у петогодишту 1924—1928, износио је 102 а по хектару. Напредак у овој продукцији је сталан. Земљиште и клима Пољске омогућује неговање крумпира до високог степена. Стални пољопривредни радници добијају као један део награде земљу за сађење крумпира. Гајење свиња у Пољској је омогућено крумпиром. Крумпир је у Пољској
165