Nova Evropa

врло јефтин, његова цена износи једну петину цене жита уошште, а једну осмину цене шенице. Опште култивисање крумпира је узрок да се је у Пољској, као што је то било у Ирској половицом Х1Х столећа, знатно повећао број становништва на селу. Негативном страном те појаве је раздробљавање поседа.

Други пољопривредни продукти Пољске, према њихову привредном значењу, јесу: 306, јечам, и шеница. Најважнији предмет експорта је јечам, а у последњим годинама такођер и жито, затим грах, семење, и репа. Гајење шећерне репе заузима у Пољској 1% ораница, али има велико значење на тржишту рада, као и за индустрију ни експорт шећера. Мањи поседи у погледу гајења шећерне репе знатно заостају за већим поседима.

Што се тиче живинске продукције, карактеристична је особина пољског села, да се не употребљавају за рад волови и краве, док међутим сељаци поседују много коња, који су често ситни и слаби. Сваки сељак, макар имао врло мало земљишта, настоји држати за рад барем једног коња, у циљу да избегне изнајмљивању марве од богатијих суседа. Сељаци у Пољској врло су индивидуалистичког карактера и сваки настоји да буде што независнији од других људи. Сточарство се овде врши на застарео и штетан начин: сељаци воле да имају што више стоке, али не придају велику важност њеној каквоћи. Ситне краве у бедном стању честа су појава. Мада сељаци настоје да имају што више блага, ипак не могу исхранити онолико колико у другим земљама, например у Чешкословачкој, јер га не употребљују при раду, а како држе много коња, којима дају најбољу пашу, то им остаје за стоку мало паше. Осим тога дуге зиме отежавају издржавање веће количине марве.

Гајење оваца, које је некада било врло велико у Пољској, нарочито на већим поседима, сада не игра знатну улогу. Пољска сада има једва 8,8 оваца на Кпт, што значи много мање него у многим земљама западне Европе. Пољска је земља са сувише густим сеоским становништвом а да би била у стању неговати овце, које изискују већи простор за пашу. Утолико је већег значења за Пољску гајење свиња, које износи 21,2 комада по (таг, тојест мало мање него у Чешкословачкој (24,1) и Француској (24,3), а више него у Енглеској и Италији (11,6). Велика продукција крумпира је главна основа за гајење свиња. Она је главном потпором за мала господарства, која често половицу свог земљишта одређују за крумпир, и због тога могу хранити свиње. У буџету такова господарства приход од свиња износи око 50% целокупног прихода, а често и више. Осим тога је од великог значења за ситна господарства у Пољској гајење кокошију

166