Nova Evropa

и гусака, а мање — патака. Продаја јаја представља важну позицију у приходима малог господарства.

Пољопривредни експорт Пољске је претежно експорт сеоских господарстава. То су: свиње, перад, гуске, јаја. У последње време се је почео развијати и експорт масла, које је продукат млекарских задруга, претежно сеоских.

На пољопривредном напретку међу сељацима радиле су многобројне социјалне организације још пре Рата, за време туђинских влада, јер је пољска интелигенција у социјалном раду међу сељаштвом гледала главно средство за припремање будуће народне независности. Рат је ослабио пољопривредне организације, али је Пољска Држава развила за њих велику помоћ, која је омогућила да се том раду даду стварне развојне могућности. Главни правац социјалног рада на селу је развој кредитне и млекарске кооперације, а у последњим годинама оснивање мелијорацијоних друштава.

Основане су и бројне пољопривредне школе за сеоску омладину, специјални курсеви за одрасле, и организовано је стручно пољопривредно саветовање. Главна последица тих настојања је пораст употребе уметног гнојива и боља исхрана стоке, која се опажа у последњим годинама. Највеће значење, међутим, за напредак пољског села, које се је претежно у бившем руском делу а деломично и у аустријском састојало од аналфабета, јесте завођење опште обавезне наставе са седмогодишњим наставним планом. То има велико значење несамо са гледишта општег напретка него и са привредног гледишта. Када су синови сељака аналфабети, онда им не преостаје други излаз до да после смрти родитеља деле земљиште, а у томе је, како смо видели, велика оскудица. Опште образовање олакшава сељацима проналажење посла ван села, те је стога фактором који побољшава аграрну структуру на тај начин што омогућује одржање недељивости господарстава; а осим тога је и најбољи инструменат за пољопривредни напредак. Због тога је сељаштво провођењем опште научне основе од државе добило најозбиљнију потпору у својој егзистенцији. Плодови ће бити видљиви тек за неколико година, када ће ученици пољских сеоских основних школа ући у живот.

У Пољској, као и у многим другим већим земљама, видимо на селу велике контрасте међу разним деловима државе. Ови контрасти у Пољској потичу мање из географских разлога, а више из историјских. Уистину, одавно су се западни делови Пољске налазили на вишем културном нивоу од осталих делова, али је туђинска власт те разлике још повећала. На пољском земљишту некадашњег пруског дела село је већим делом зидано, поља су комасирана, отицај воде је регулисан, уметно гнојиво употребљавано, виде се

161