Nova Evropa

Komora, atašeji za štampu, kultumi atašeji, lektorati na univerzitetima, i tako dalje, u pumom su napomu rada na чроznavanju i stvaranju što tešnjeg prijateljstva izmedju naša dva naroda.

Pet hiljada poljskih turista koji su prošle godine posetili našu rivijeru i Bled predstavljaju samo »prve laste«, Njih će biti sve više i više, Ništa konstruktivnije za medjusobno upoznavanje nego ti turisti, Naši treovci danas znaju poljska tržišta, Poljaci znaju naša, Čitav je niz mogućnosti u tome smislu. Naš duvan i naša šljiva već su počeli da prodiru u Poljsku, a poljski tekstil, mašinerija, i koks, u Jugoslaviju, Na našem knjižarskom tržištu je danas masa prevod4 poljskih pisaca, i obratno. Na žiharmonijskim koncertima u Poljskoj, i obratno, čuje se jugoslovenska i poljska muzika. Na poljskim slikarskim izložbama svaki se čas susreću pejsaži sa Bleda, Dubrovnika, i ostale naše obale. U našim časopisima se često dovori o poljskoj umetnosti, U Varšavi postoji Institut u kome se tretiraju pitanja iz našesš administrativnoš prava i, uopšte, o uredjenju naše Kraljevine (profesor Hilarović), Na ostrvu Šolti je podignut prvi Poljski Dom, a otkupljeno je zemljište za Poljski Dom na Jadramu i na ostrvu Hvaru. 1 kapital poliski počeo je polako da pridolazi. U Kranju postoji jedna fabrika za tekstilnu a u Zagrebu dve za vunenu robu, Poljski monopol duvana kupuje svake godine sve više i više duvana od našeS monopola, a poljski industrijalci posećuju Jugoslaviju i sve više traže tržišta za svoje proizvode. Kad se bude podigao most na Dunavu izmedju Jugoslavije i Rumunije, mogućnosti za recipročno plasiranje proizvoda još će se više pojačati. Krakov postaje sve više centar koji će se interesovati za naše proizvode i, obratno, sa toda područja Jugoslavija će početi sve više da uvozi poljske proizvode. Poljsko-jugoslovenske lige imaće pred sobom plodan teren za rad i u tom smislu. Broj predavanja o Jugoslaviji u Poljskoj, i o Poljskoj u Jugoslaviji, sve je veći, i interesovanje širih slojeva naroda sve šire, Gdinja, koja se sa toliko uspeha podiže, trebalo bi uskoro što više da zainteresuje našu tr6ovačku marinu koja bi tu mogla da razvije plodnu aktivnost, Tim bi putem i naša vina, naročito dalmatinska, koja se već traže u Poljskoj, mosšla da se plasiraju. — Mogućnosti za plasiranje obostranih proizvoda ima dovolino, i na tr8ovcima je i industrijalcima da ispitaju terene, i, preko nadležnih, dobiju olakšice u tom smislu. Naše i poljske trgovačke. i industrijske komore pomažu i ротабасе još više tu aktivnost; trgovački atašeji pri poslanstvima, i konzulati, takodje.

Nema nijednog područja koje ne nudi i ne poziva u izobilju

na rad na upoznavanju i na saradnju. Poljska i Jugoslavija imaju sve interese, od političkih do ekonomskih, da saradjuju. Ukoliko

142