Nova Evropa

мачка четрнаест година чека на разоружање, а да Конференција за разоружање света (а наоружање Немачке) већ четрнаест месеца ради бесплодно. То би могао пребацивати пацифист, а не он који — у истом говору — наглашава да ће најварварскијим средствима побијати велеиздају, и — пре тога — да је оглашен рат до истраге марксизму. Пракса се, уосталом, показала достојна претње. А ко се не жаца силовитих средстава у својој властитој земљи, тај неће имати више обзира према другом, и тај ће и у рат да загази кад он мисли да је потребно и да ће успети. Доиста, овој Новој Немачкој потребна је »слава« и сенка наде да ће успети, па до ратничког потхвата не треба више него корак. Ко тражи јасне ситуације, тај не бежи од конзеквенција. Данашња званична Немачка нема идејне подлоге да ради у Друштву Народа, — она онде може само да нешто 34хтева, и само да смета. А нико не може желети да се у Друштво Народа, под видом сарадње, уноси саботажа.

Право мањина, и заштита мањина, делови су пацифистичког уређења света. Сви су се надали да је у мировним уговорима томе дана подлога, и да ће интернацијонални орган, Друштво Народа, мањинска права разграђивати сарадњом Народа. И Немци имају своје мањине, Право је тих мањина да се с њима добро поступа, да не буду угњетаване, да им је омогућен и културни и социјални на родни живот. А Немачка је природна заштитница тих својих мањина, — она се за њих залагала, и нико јој није то право оспоравао.

Данашња Немачка прогања своје мањине, и то баш оне које за собом немају као заштитнице организовану државу. Има ли она онда право, да се заузима за своје мањине у другим државама» На основу којег начела»

Данашња Немачка проводи принцип интолеранције. Свеједно је што је, у први мах, то уперено »само« против Жидова. Принцип је постављен, — бруталан, нехуман, који погађа старо и младо, уништава животе и иметак. Врши се колективан злочин противу голоруких људи; још горе, противу властитих држављана! А кад људима буду уништене егзистенције, омета им се још да оду из »благословене« земље! А ето, та иста Немачка аспирира, и тражи отворено, да јој се врате колоније! Каково би Царство они тек онде завели2...

У свету се све веже. Сваки ће човек свој човечански утисак задржати и дати даље своме потомству. Немци веле, да је против њих подузета кампања лажи, »баш као и за време Рата«. Није ли истинитије, да се код њих и онда истицала, и сада истиче, иста урођена црта нацијоналног карактера: беспримерна и некултурна бруталностг Није ли

231