Nova Evropa

Превирање у Немачкој.

Овде, на овим страницама, где је недавна величан Гетечовек, мислилац, хуманист, и песник, овде је, држимо, место да се расправља у начелу о немачкој данашњој стварности, о њеним духовним и материјалним условима живота у садашњости. Сведоци смо немачкога врења. Можемо му пратити идејну (и »идејну«) основу. Осим што је хипернацијоналистичка, она је и антипацифистичка. На радију су се чули говори немачких министара и пре и после избора: један је рекао, пре избора, да ће они истерати из школа учитеље марксисте и пацифисте, да не трују млади нараштај; и одиста, после избора, пацифисти су затварани и прогањани. Вицеканцелар Царства говорио је пред изабраном публиком на Берлинском Универзитету: да је њима, немачким конзервативцима, идеал — човек Средњег Века, чији је сав живот био у религији. И они су, рекао је, присташе, а не противници, слодобе и истине, али их схватају »на свој начин«. На тај њихов начин постају два света, којима ништа није исто, ни сама логика.

То све може да буде. Али и остали свет има права и дужности, да се према таковим новим стањима, назорима, и — нарочито — методама, определи. Најпре онде где се народи састају на збор, на међународним састанцима и конгресима, у Друштву Народа, замишљену као Парламенту Народа. Ту се имају бистрити појмови и односи. Већина међународних установа, а поготово Друштво Народа, имају основу у пацифистичкој мисли. Они су инструменат мира. Антипацифисти, противници парламентаризма, људи силе шта траже они онде» Могу ли они сарађивати на послу мира а да не изневере своја начела» Зар се није видело како су у својој земљи искористили тренутну забуну и надмоћ, растерали парламенат, позатварали противнике, и увели владу чисте силе. Они ће, остану ли у мирољубивим установама и у Друштву Народа, отровати пацифистичку мисао, уништити и дискредитовати пријатеље мира, да не остане друго до крвава застава ускогрудог и загрижљивог нацијонализма. А Друштво Народа је организам који себе мора да чува по сваку цену, па ма и против писаног Статута, ако је несавремен. Начело је то активизма по којем раде садањи немачки властодршци; против њих самих треба да се окрену властите њихове методе.

У Друштву Народа и на пацифистичким састанцима није место ратним хушкачима, тим остацима једне прошлости која је опет оживела. Канцелар Царства јада се, да Не-

230

Пан пе ан