Nova Evropa

може оценити! Све што се о томе говори, јесте празно наклапање и комбинирање, без научног и солидног основа. Истина је, међутим, да досада ниједан народ није могао показати такове способности које људи других народа или »раса« — не би имали и не би могли да покажу.

Док је питање расизма било само литерарно, предмет о коме су се писале књиге (на скандализовање просвећених савременика), ствар је била од мале важности. Било је коначно свеједно, да ли ће неки Жидов постати пруски официр, или неће. Али је друго кад то сад прелази у питање хлеба за хиљаде породица, за људе који на овај свет нису дошли својом вољом, већ по једнакој судбини као и они »племенити« Аријци. Ствар постаје озбиљном, и више него озбиљном, кад научне апсурдности прелазе у опште веровање и постају разлогом поремећаја у друштвеном животу, те уједно опасност за моралну савест и мир света.

Написали смо ово, јер је баш на овим страницама изашао недавно један напис о тој ствари, о »расизму«, који је у својој форми благ, дапаче пун комплимената за Жидове. Може се рећи, да оно и није писао непријатељ Жидова, него пре »симпатизер«. Ипак, признаћемо отворено да се не одушевљавамо таким симпатијама, које као могућност претпостављају, да је расизам »једина истина«. Више волимо да нас се сматра оним што јесмо. Жидови имају, поузданс, својих мана; али не друге и не више него свет око њих. Не треба их идеализовати, али их не треба излагати ни порузи и погрди. Они не траже за се улогу претеча будућег човечанства, па имају права — као и други — на своје место под сунцем, да — опет као други — могу живети и радити. Ни више ни мање.

Пт, Славко Киршнер.

O samonadzoru kod omladine,

Samonadzor (kontrola samoga sebe) jeste jedan od bitnih uslova za uspešnu socijalnu akciju, Kako se on ne može zamisliti bez штштаспјеб ртотајапја (шигозрексе), (о 5е javlja pitanje: koji se zahtevi moraju ostvariti da bi altrujističko držanje jednog mladića crplo snage iz njegova samoposmatranja? Kad je reč o razvijanju težnje za introspekcijom kod omladine, mora se najpre naglasiti uloga vaspitačeve ličnosti u tome procesu, Psihologija razvoja vaspitačeve ličnosti ide u prevažne probleme, koji se uzimaju u obradu kada se težište raspravljanja o vaspitanju omladine ćleda u pumom razvijanju njena indivi-

509