Nova Evropa

вило, које је и у западној Европи стало тамнити с Реформацијом, па је данас посве застарило. Тако видимо како несамо Јапанско Царство већ и Њемачко Царство протестантских Хохенцолерна има, у својој застави, бијелу а не жуту боју. Ипак, у најновије доба, Етијопија, која хоће да буде царевина, улазећи у коло просвјећених држава, ствара своју нову заставу строго по старим правилима, — са царском, жутом, бојом између двије шаре!

_ У овом погледу, највише је себе уздигао римски Папа, који је — на рачун своје побједе над царевима Средњега Вијека — узео за себе обиљежје и Цара и Краља, т. ј. и сребро и злато. Тако је, мимо правила хералдике, настала бијело-жута папска застава, тај наохолији од свих стијегова прошлости, који се сада опет вије у Риму.

Постанак наше тробојнице. — Без сваке сумње, почетком ХЈХ вијека појавила се у Србији, заједно с руским помоћним четама, и руска тробојница, и вјеројатно је народ одмах заволио и пригрлио као своју ту братску заставу. На другој страни, настала је отприлике у исто доба и тробојница у Хрватској, вјеројатно по узору француском и по угледу на маџарску триколору. Обе ове заставе дјело су XIX вијека, састављено строго по правилима хералдике: црвено-бијелом маџарском стијегу, из главног грба Угарске, придодата је зелена пруга према зеленој боји у другом дијелу истога грба; на сличан начин су из грба Хрватске, Славоније, и Далмације извађене три боје (црвена, бијела, плава), те је од њих састављена нова застава, док је стара хрватска застава била црвена и бијела. У грбу Троједнице, а посебно у грбу Славоније (ако је средње поље тог грба било заиста црвено), налазе се несамо боје већ и готов распоред наше тробојнице.

Није се сачувао писмен спомен о службеном усвојењу руске заставе од стране Српске Кнежевине; али о томе круже разне усмене предаје. По једној традицији, кад је кнез Милош први пут развио тробојницу по руском распореду, па кад је турски Паша просвједовао против подизања руске заставе у земљи подложној Султану, Милош, како је био домишљат, смјеста је одговорио Паши да су се то његове слуге превариле, и наредио је да се руска застава спусти, затим је обрнуо заставу тако да је црвено дошло горе, па је наредио да се застава тако обрнута опет подигне рекавши зачуђеном Турчину: »Ето сад није руска, већ српска застава«.

Словенци су, како се зна, усвојили руску заставу, онако како стоји, због чега су их Нијемци и Аустријска Влада прогонили као панслависте.

524

RO RAIN S