Nova Evropa

су допринесене веома велике жртве током свих година после Рата, које су имале за резултат да је у Палестини створена основица за нацијонални јеврејски живот, на лепшој и идеалнијој бази. Моментано је завладала привредна криза, која нажалост све више отежава давање добровољних прилога у палестинске колонизаторне сврхе, па стога настаје известан застој у напредовању колонизирања. Може се ипак рећи, да ће палестинска колонизација наставити с делимичним успехом, јер нема сумње да те колоније и та јеврејска насеља подижу културни и привредни ниво Палестине, те да ће у духовном погледу бити од недогледне користи за Јеврејство целога света. Али противљење Арапа и финансијске тешкоће зауставиће брзи напредак колонизације.

Решење јеврејског питања за цео свет неће се свакако постићи колонизирањем Палестине, јер је број Јевреја што га може примити Палестина тако мален да једва долази у обзир према целокупном јеврејству света. У обзир долази само духовно дејство колонизације и њезиних последица у Палестини.

За велики број Јевреја који остају у земљама где су рођени биће коначни излаз из садање ситуације: лагано прелажење у народ своје околине. Негде ће тај процес ићи брже а негде полаганије. У земљама које су склоне антисемитизму, трајаће још дуго док дође до асимилирања Јевреја; а ни у другим земљама не може се тај процес вршити хитно или на силу. Судећи по том што асимилација није успела у целости ни за време од 2000 година, што Јевреји живе у расулу, може се узети да ће проћи још много стотина година, а да Јевреји неће напросто ишчезнути с лица света. Код нас у Југославији не постоји ни код Јевреја ни код Југословена тенденција за убрзањем асимилације. Стога је најбоље ако се ниуколико не форсира са променом садањег стања, које је углавном уравнотежено. Изгледа штавише да Јевреји као такви могу врло добро да користе околини и отаџбини баш као Јевреји: осећај јеврејскога јединства и солидарности мора користити целокупном народу, у интернацијоналном и у државно-политичком погледу. Пацифизам и конструктивизам Јевреја може добро доћи свим тенденцијама мира и јединства свих држава, па тако и наше државе. Претпоставка је дакако, да Јевреји уживају равноправност и једнаке услове за напредак у социјалном погледу с осталим суграђанима земље у којој живе.

3. Розенбергер._

19