Nova Evropa

jeka), da osiguraju sebi slobodu trgovačkoga razvoja, U strašnoj političkoj krizi, koju Evropa proživje nakon potresa francuskoga prevrata i silnih udara Napoleonova mača, sudariće se ma ovoj jezivoj i svakomu zavidnoj tački težnje Austrije, Francuske, Rusije, i Engleske, za političkom prevlašću nad južnozapadnim dijelom Balkana. Ovdje će Austrija imati uporište za svoju političku ekspamziju u južnoistočnom pravcu na Balkan. Ovdje će naći naša mlada država i odbranu i jamstvo za svoj posjed na istočnoj obali Jadrana, a ujedmo i tačku gdje će se prvi put u praksi ukrstiti dva različita pogleda na njezin nutarnji ustroj.

Ali, na povjesni razvoj ne utječe samo smještaj i sastav tla. Svoj dio, i velik dio, ima i privredno pitanje, Ne stoga što se živi u socijalno doba, nego za ljubav istini treba istaći, da je privreda imala oduvijek mnogo značenja za čovjeka i čovječanstvo. Ne treba se bezuvjeino suglasiti s Marksom, da je novac sve i sva u razvoju svijeta; ali stoji čmjenica, da se oko para kreću svjetski dogadjaji, Civilizacija se i povijest razvijaju pod dojmom velikih idejA4, ali i novca. Katkada je ideja, ideal, načelo izbilo jače, a katkad imteres, Kad je prevladala tvar, stradavaše duh. Je li prevladao duh, istanča se para. Rijetkokad umješe ljudi da u sklad dovedu jedno sa drugim. Regbi da privredno pitanje nije nigdje, dakako razmjerno, izbilo na javu kao kod malih trđovačkih državicA, republika, ı gradova sjeverne Hanze, Apeninskoda Poluostrva, i Istočnoga. Jadrana, Može se kazati, да је razloš opstanka jednoj Veneciji, jednomu Dubrovniku, Kotoru, Perastu, bila treovina, nu ne kakvamudrago, nego posebice p r ekomorska trgovina,

S našim se demokratskim pojimanjem nikako ne slaže, da se probici trgovine, tjerane maveliko, usredotoče u rukama jednoga staleža, a svi drugi da rade samo u njegovu korist, Uzasveto treba priznati, i bez obzira na činjenicu da je osobito Sradjanski red sudjelovao takodjer živo u prekomorskoj trgovini i od nje ubirao koristi, da se Boka ne bi bila trđovački uzdigla na onako visok stepem, da se nije (тбоуабко падтегапје razvilo izmedju otmenijih porodica, Ove su upele sve sile, da nesamo na području trđovine nego 1 uljudbe privrijede što više otadžbini. Odatle i nikoše u nekim epohama zamjerna djela na području umjetnosti i umne kulture, te se uistinu razložito čudi čovjek Dvadesetoga Vijeka, kako mogoše danas na nizoko spali dradići i varoši dati onoliko u epohama svoda cvata, iako naizmjence pocijepani, Tu je u malom, što se zapaža u sredovječnoj i predbizmarkovoj Njemačkoj, a navlastito u Ttaliji prije 70-tih бота prošloga vijeka, Silma pocijepanost ovih zemalja bila je „povod nikad nevidjenom kulturnom i trgovačkom lokalnom takmičenju, kolikosšod je sa stajališta орбе-атиуепоба, а робогоуо političkođa, bila nepodesma i nenaravna.

102