Nova Evropa

Osobita pažnja bi opet posvećena Moćniku. Nezadovoljni vjerojatno ukrasom izvedenim polovicom XVII vijeka, odlučiše (početkom XVIII vijeka) Ivan Bolica i supruga mu Vinka Bukija (Buchia), oboje potomci bogatih patricijskih porodica, poljepšati dio kapele iza gvozdeme rešetke u kojem se čuvaju Sv. Moći, Posao bi povjeren mletačkom umjetniku Frani Kazabjanka (Casabiamca), koji dostojno riješi povjerenu mu zadaću: prostor podijeli u pet nikja; po dvije po strani, flankirane mramornim pilastrima, namijeni kao spremište za razne moći, a srednju odredi pokrovitelju Crkve; u potonjoj, dva mramorna andjela klečeći drže na rukama mramorni sarkofag sa srebrnim vratima, u kojemu su imali biti pohranjeni Svečeva glava i ostaci tijela. Na sarkofagu stoji Mučenik klečeći, sklopljenim rukama i očima uprtim u nebo. Podno postranih nikja smjestio je umjetnik osam mramornih okvira, vrlo velike umjetničke vrijednosti, kojim u visokom relijevu predstavlja prizore iz smrti Mučenika, Povrh mramorne korniže, koja teče okolo iznad nikja, stoji šest dražesnih mramornih andjela, pjevajući na raznim glazbalima slavu Bogu, Malo kasnije bijahu postrane nikje podijeljene drvenim ograđama, a ove obložene srebrnim pločama, što je davalo Moćniku, po savremenom svjedočanstvu, vanredno lijep i bogat izgled. Nažalost, srebrni oblog, dva srebrna kamdila, koja su visila o gvozdemoj rešetci, srebrni križ, koji Je stajao iznad srednje nikje, kao takodjer i znatni broj srebrnih relikvija, stiže zla kob: godine 1813, francuski бепега! Gotje (Gauthier), obsjednut u gradu od Crnogoraca i Bokelja, dade srebmi makit prekovati u novac, da doskoči nestašici koja se za vrijeme opsade bila pojavila. Premda je lim Moćnik bio lišen svog dragocjenog uresa, koji bi Kotoru s pravom zavidili daleko veći i moćniji gradovi, ostalo je ipak dosta što zaslužuje pažnju posjetioca,

Na desnoj strani od ulaza u prednju kapelu nalazi se uzidan malen mramorni sarkofag, u kojemu su {809) preneseni ostaci Mučenikova tijela. O zidu visi velika Basanova slika, koja predstavlja Golgotu. Svratit je takodjer pažnju na sliku Spasitelja i Majke Božje, koja potječe iz mletačko-bizantinske škole {vjerojatno iz XV vijeka).

U postranim nikjama wnutarnje kapele smještene su, u srebrnim nogama i rukama i raznim sfalcima, moći raznih svetaca, Srebrna oprema potječe od domaćih umjetnika XV, XVI i XVII vijeka. Upozorit je na staklenu rimsku umu sa moćima Sv, Srdja i Baka; na glavu Cv, Krševana {Chrysogona), koja je pukim slučajem iz Zadra, gdje se čuva njeSovo tijelo, prispjela u Kotor; kao takodjer na srebrni stalak sa komadićem drva s Križa, koji je u XIV vijeku poklonio crkvi Sv. Križa Medoje Šabalo (Schabalo). Sv. Moći u drvenim kutijama i staklenim stalcima donesene su iz rimskih katakomba.

132