Nova Evropa

ског књаза, Николу Петровића Његоша. Ово је једна између првих читаоница у Далмацији, и она је од свог почетка па све до дана данашњега сачувала своје старо име.

Уз народни покрет за сједињење свијесни су Доброћани пристали с одушевљењем, и свеђ су остали вјерни народноме начелу, неустрашиво вијући народни барјак, предњачећи својом нацијоналном свијешћу и својим патријотизмом осталима. Тако су се, пригодом познатог устанка у Кривошијама (1869), држали тајни, поуздани састанци бокељских народних првака у Доброти (у кући познатог патријота поморског капетана Луке Ника Трипковића, који се је тад једва спасао вјешала). Доброта је дала домовини вриједних људи: Андрићи, Ивановићи, Трипковићи, Каменаровићи, Дабиновићи, Косовићи, Милошевићи, Илићи, Маровићи, Радимири, Радоничићи, Дабчевићи, Добриловићи, Матовићи, Петричевићи, Опареновићи, и Томићи, дали су знаменитих синова на сваком пољу људскога звања и умјећа.

Доброта је у свом цвату у ХУШ вијеку имала размјерно највећи број бродова на једра од свих осталих мјеста у Боки. За вријеме дугих наполеонских ратова, она је изгубила највећи дио тих својих бродова, с разлога што је Бока били блокирана од енглеске ескадре, па су кроз то вријеме многи бродови усидрени испред мјеста пропали, док су неке Енглези заплијенили, а неке пак Французи собом одвукли. Велика криза на почетку Х1Х вијека која је владала у Боки, као посљедица дугих наполеонских ратова, осиромашила је Доброту. К тому је надошао (године 1818) државни банкрот Аустрије, којом пригодом добростојеће добротске куће изгубише цијели свој капитал. Након банкрота, Аустрија је ударила велике порезе, што је било на велику штету придигнућа поморства; надошли пак развитак паробродарства уништио је и задње наше бродове на једра. У познија времена, добротски су бродови имали народна имена као: »Цвијетни дан«, »Јавор«, »Искра«, »Лептир«, »Клас«, Немирна«, »Славија«, »Слобода«, »Зора«, и т. д., који бродови би на првом јарболу свеђ вијали нашу народну тробојницу.

Премда су пропали бродови на једра, Доброта чува и данданас све традиције своје некадашње поморске снаге, па и сада даје трговачкој морнарици Југославије лијеп број врсних помораца: капетана, часника, и морнара, који широм свијета разносе добар глас поморске вјештине, искуства, и неустрашивости родног им краја. |

Доброта има преко 2200 становника, који се баве по-

морством, трговином, занатима, и пољодјелством. Имаде сада и других професија, па и лијеп број државних намјеште-

137