Nova Evropa

Пољопривреда Боке Которске.

Бокељи су као они родитељи који неизмјерно и слијепо љубе своју дјецу, те поред њих не виде никога. Не виде на њој недостатке и мазе своју Боку, говорећи о њој у суперлативима: »Бока је најљепша, Бока је најдивнија, љепша је од Боспора и норвешких фјордова...« Бокељ се хваста оним што му је природа дала, а сам није ни прстом макао да нешто за Боку уради! Напротив, Бока је запуштена; пољопривреда, која би од Боке могла да створи врт како се само у бајкама чита, лежи занемарена и даномице је оштећују сами Бокељи. И историја Боке је славна, споменици то данашњи казују: то је био залет у кутку свијета који је на себе скренуо био оправдану пажњу и заслужио многа удивљења. Али историју нисмо ми стварали, — створили су је наши пређи, па нам то не даје право да се њоме хвастамо. Управо та историја треба да нас поучи, да слиједимо пређе и да допринесемо и ми нешто новој повијести Боке. Бокељска историја даје безбројне примјере подузетности, срчаности, и самопријегора; а ми, данашњи Бокељи пуштамо, да Бока умире... Бока је данас синоним сиромаштва и невоље; некада богата Бока, славна Бока, пала је такорекућ на просјачки штап. Треба наћи пута и начина да Бока оживи, а то није немогуће; путеви су различити. Понајсигурнији и понајбољи пут је подизање пољопривреде. Треба отворено и смјело да гледамо у садашње стање, јер ћемо рјешавајући питање пољопривреде ријешити уједно и многа друга акутна питања Боке. Приказујући пољопривреду Боке, бит ћемо посве реални и објективни.

Бококоторски Срез обухвата површину од 57.000 хектара, од којих су под културом око 34.350, или 60%. Према томе, погрешно би било судити о некој развијеној пољопривреди у Боки. При анализи култивисане површине Боке, падају одмах у очи извјесне аномалије које свједоче о заосталој и запуштеној пољопривреди Боке. Подјела култивисаног тла изгледа овако:

зиратне површине: 2.997 ћа 8,64 9

баште и вртови : 3.228 „ 9,31 ,„ ливаде 14.303. „0:87. 5 пашњаци : 273109 „ 78,77 виногради 7. 410 „ Td воћњаци 2 82... 024.

Овдје треба да истакнемо, да су »баште и вртови« у Боки (од 3,228 ћа) засијани баштенским биљем тек на око 653 ha, док остатак представља вртове (»giardini«), aBaHje,

177