Nova Evropa

кромпир : 48.74 51.57 57.78

мрква, : 186.25 59.94 57.13 купус i 35— 61.60 60.05 црни и бијели лук : 24,99 33.99 43,43 патлиџан : 150.— 55,28 71.88 диње н лубенице : 350.— 70.30 94.80

Нарочито велик принос у Боки дају мрква, диње и лубенице, а и патлиџан. Остале вртларске културе дају размјерно добар просјечни принос, што дакако још не значи да је постигнуто најбоље. Недостатак бокељског повртларства лежи у томе, што фали много поврће које би сеу Боки дало успјешно гајити, а још успјешније продавати, и у Боки и ван Боке. Од зељнатог поврћа узгаја се врло мало карфијола и колерабица; од корјенастог поврћа фали цикла, повртница и вртна репа; нарочито би добро успијевао спанаћ са којим би могла Бока преко цијеле зиме опскрбљивати разне градове. Уносна би била и производња грашка у махунама и грашка за зрно, па исто тако граха (бораније) за рану потрошњу и конзервисање. Шпарга, али дакако питома шпарга, а не она дивља (коју можемо само ми јести), донијела би лијепе користи нашим вртларима. Кухиња је бокељска, као у цијелој Далмацији, једноставна, па нијесу ни познате финије врсте поврћа, услијед чега заправо и немамо правог повртларства, те нам хладнији крајеви могу успјешно конкурисати. Интензивност баштенских култура не огледа се само у њихову гајењу на отвореном, него ин у поспјешивању њихова раста, ради ранијег доношења плода. Можемо се многоме надати од воћарско-повртларских задруга, које су се почеле оснивати у Боки (Пелиново, Грбаљ), јер ће оне показати пут вртларској привреди и продукцији у Боки.

Виноградарство је запремило површину од 410 ћа, али уза све то на которској пијаци нема добра грожђа, док се вино набавља из Конавала (и то вино лошег квалитета). Виноградарство у Боки није ни од какве вриједности; баш као да су Бокељи, бар произвађачи вина, изгубили сваки смисао за квалитетну продукцију. Данас Бока увози вино за своје потребе, а некад га је било толико да се спречавала даљња садња винограда; »Статут« града Котора је под пријетњом глобе од 500 перпера забрањивао сађење нових винограда, будући да је Опћина сматрала да има премного засађене лозе. А данас се на которској пијаци продаје смрдљиво грожђе, »американица«!... Ту предстоји широко поље рада, а база будућег виноградарства у Боки треба да буде производња раног и касног столног грожђа, производња сухог грожђа, и евентуално квалитетних и деликатесних вина.

Уопће, воћарство треба да постане једно од главних занимања бокељских сељака. МИ несамо то, већ воћарством

180