Nova Evropa

prešli u pravi dekorativizam, Srećom, u Prag su sa Zapada prodrle na vreme tendencije takozvanog »purizma«, koje je omladina primila s oduševljenjem, te koje su učinile kraj toj dekorativnoj epizodi, Gočar, uvidevši grešku, vratio se radikalno čistoj konstrukciji u betonu i gvoždju, i stavio se па čelo trećoj generaciji, kao učitelj i vodj, koji ispoveda program konstruktivizma: u Kraljičinu Gracu, za koji je stvorio čitav niz monumentalnih zSdrad4, sazreo je u majstora savremene arhitekture; a svojim poslednjim radovima [Zemloradnički Dom na Vinogradima, Palata društva za osiguravanje »Feniks«) dao je i Pragu značajna arhitektonska dela. Nešto docnije prešao је na teren purističke estetike i Janak, Ostali Kotjerini djaci — od kojih treba spomenuti J. Zazvorku, К. Roškota, i B. Fuksa, — prišli su konstruktivizmu utoliko lakše što nisu odobravali dekorativnu avanturu Janakovu i Gočarovu.

Zahvaljujući povoljnoj konjunkturi Sradjevinskoj, i revnosti pristalica purističke estetike, stekla je — u trećem p оКоЈепји — атћне шта ртеуаби пад озјаШт бтапата umetnosti, Gradjevinska živost u celoj Republici omogućila je utakmicu mnogim mladim snagama, U Brnu je stao na čelo moderne arhitekture O, Fuks, tvorac mnoših javnih i privatnih zgrada. Za njen polet je zaslužan kao učitelj J. Kroga, Tamo je isto tako stvoren nov centar kućne radinosti, koji u znaku konstruktivne stvarnosti i celishodnosti čini napore za standardizaciju savremenog stana, Zavodi I R u Brnu stekli su u tolku nekoliko godina razmere fabrika, ı postigli su produktivnost koja iznenadjuje, U Pragu su izlazili iz Gočarove škole, pri Akademiji plastičnih umetnosti, vatreni borci za modernu arhitekturu, čije su snađe korisno primenjene u Prašu i unutrašnjosti zemlje.

Slikarstvo i vajarstvo ovog trećeg sloja ističe se visokim stepenom kolektivnog rada više nego snažnim umetničkim individualnostima. Od kubizma, slikarstvo najmladjih prešlo je na Ке nadrealizma, čiji je sledbenik od pre nekoliko godina J. Šima, koji živi u Parizu. Medju njegove prve pristalice spadaju još F, Muzika, A. Vaksman, koji je poznat i kao arhitekt; ovoj drupi pripada i crtač i duhoviti karikaturist A, Hofmistr. Za slikarima pošli su u oblast izražajne bespredmetnosti i čiste apstrakcije, koju je nagovestio delimično u svom delu još O. Gutfrojnd, i nekoji vajari, od kojih su B. Štefan i V, Makovski nedavno požnjeli svoje prve uspehe, Sav ovaj Tad je u punom vrenju i razvijanju, i — mada ga koči savremena privredna kriza — pridružuje se smelo evropskom naporu da se nadje umetnički izraz koji bi izvirao iz materijalnih i duhovnih uslova savremenog Života, |

(Sa češkog rukopisa preveo, R. Lalić.) A. Matjejčeh.

254