Nova Evropa

licu Edinburča i Glazgova, gdje je PEN-klub о једпоба dana dostom dlazdovskog centra na novome brodu »Caledonia«, vozeći se rekom Clyde, duž čuvenih dokova i brodogradilišta (medju kojima je i ono dde se sada nalazi u dradnji najveći prekookeanski putnički brod Canard Г1пе-а).

Sednice Kongresa održavane su pod samim Edimburškim Gradom [koji je svako veče osvetljavan, ostavljajući nezaiboravan utisak), u velikom Assembly Hall-u, pored kojega se nalazio i Biro za obaveštenja. Prisutni su bili: osnivač Kluba, dospodja Dowson-Scott, i predsednik londonskos centra H, G. Vels, koji je i za narednu godinu izabram Predsednikom Saveza, Na sednicama, koje su dobrim delom bile burne, raspravljalo se poglavito o tri predloga: engleskom (izvestilac, E. Raymond), za slobodu izražavanja; nemačke бтире (E. Tolera): da se traži od Nemačke Vlade, da pusti iz zatvora nemačke književnike, uhapšene samo zbog njihova političkog arveremja; i Emila Ludviga {poznatog nemačkog pisca koji živi u Švajcarskoj), da Predsednik ili Egzekutiva заzovu izvanredam Kongres PEN-kluba: u slučaju ratne opasnosti. Rejmontov predlog primljen je protivu jedinog glasa taliјапскоб дејебаја Маг1пебаја, Кој! је ovom prilikom ujedno odgovorio predsedniku Velsu na pitanje: zašto talijanski PENklub nije dao dosad traženu izjavu {od njujorškog cenira} u робједи sastava svoda članstva. Tolerov predlog je prihvaćen; a predlog Emila Ludviša (protivu kojega je govorio naročito Vels) nije stavljen na glasanje.

Osim ovih rezolucija, raspravljano je ma Komgresu važno pitanje prevoda i prevodjenja, pa je zaključeno da zasad holamdski centar pošlje svim klubovima svoje konkretne predloge na mišljenje i dalju izradu {na ovo pitanje vratićemo se u idućem broju »Nove Evrope«); zatim se vodila diskusija .o Jedmoj zajedničkoj reviji PEN-kluba, u kojoj bi se maročito uzimale u obzir kmjiževnosti malih maroda {predlog flamansiko-holamdski), te o medjusobnom posećivanju pojedinih centara, O gostovanju pojedinaca u vezi s predavanjima, i t. d..

Organizacija Kongresa nalazila se u oprobanim rukama pukovnika Жотдепа (Н. [. Мата еп), из затадији роб, Б]аgajnika Erskina (J. M. Erskimej, te odličnih poč. tajnika Edinburškog Centra (Mis H, B. Crui ckshank) i С]јахбоуskog Centra (L F, Anderson). Medju priredjivačima Копdresa našli smo i naše stare školske prijatelje s Dubrovačkog Kongresa: E. Muir-a, James Scott-a, i J. Liddle Ged·die-a. Posmatrajući kako sve ide »kao ma uzici«, te zavirujući pomalo i iza ulasa ove organizacije, morali smo i nehoteći praviti poredjenja sa teškoćama kod nas kod kuće, gde nas još uvek čekaju nesvršeni i neplaćeni računi prošlošodišnjeg Kongresa. Ali, o tom po tom, ПИКА

296