Nova Evropa

босански бискуп Томо Мрњавић у 17. вијеку, затим дубров-

данин Антун Сасин, онда Јован Кавањанин, затим други ду-

бровчанин 1. Ивановић, итд. О Св. Сави писали су и Павле Витезовић, затим Андрија Качић, итд. Неки од ових написа су можда изгубљени, а неки нијесу ни објављени; ипак, могло се покупити трагове о њима и то дати у једној оваквој књизи. |

Задруга Професорског Друштва издала је у Београду књигу Милоша Црњанског о Св. Сави. Ова књига, која би могла бити прије историја Св. Саве него студија о њему, писана је више срцем него мозгом; она је несумњиво настала у једној атмосфери у средишту које се налази Црњански, у којој се помишља на тражење неких нових путова и формула за рјешење нашег нацијоналног и државног проблема. Црњански, са нарочитим нагласком, истиче расну чистоту и вишу обдареност лозе Немањића, и онда води до наших дана линију по којој су се кретале немањићске вриједности; не крије, да се — по његову мишљењу — једино на темељима светосавских творевина могу изграђивати наше духовне и културне вриједности. По томе, његова књига имаде изразито нацијоналистичко-пропагандну сврху. »Али, и без обзира на те црквене и православне глорификације, Сава је велики и у историји Српске државе која је, и која једино то може бити, свих наших будућих држава основа, као што је то сада у битности наше данашње државе...« Оваквим писањем не постиже се друго до да се на историјску улогу Св. Саве гледа као на улогу хегемонисте и насилника, а људи који воле историјске истине, јер су истине и јер су основ праве науке, имају право, не као православци и не као Срби, узети Св. Саву у заштиту и недозволити да се многе доцније историјске политичке грешке и заблуде стављају у оквир његових нацијонално-политичких аманета. Да је ова, латиницом штампана и јефтина, књига слата преко Саве и Дунава 1907—1909 и 1914 године, онда би наша оцјена њене вриједности била сасма друга; али данас, — она је осуђена нато да изазове нежељену, и од OU самога писца нежељену, реакцију.

Трећа књига, без назнаке издавача, јесте »дјело« академика и професора Универзитета Станоја Станојевића. То је луксузно опремљена књига, штампана крупним цицеро полуцрним словима, са орнаментима и иницијалима на 116 страна текста (од којег простора заузимају фотографије барем једну трећину, тако да за текст остаје око 70 страна). »Ово дело награђено је« (када и којом приликом>) из два књижевна фонда! Први утисак, који се имаде кад. се ова књига узме у руку, јесте да је овдје направљен добар трговачки посао (цијена 60, односно 85 динара). Иначе, проф.

29