Nova Evropa

Politika Dra. Smodlake.

U prošlom broju »Nove Evrope«, na omotu, obećali smo osvrnuti se malo opširnije na napise i napadaje Dra, Josipa Smodlake, kojima je {u splitskom »Novo Doba«) počastio Ivana Meštrovića i njeđovo »društvo«, koje mu »nije najsretnije složeno«, a u kojemu se nalaze — u prvi mah tek uzgred dohvaćeni »ljudi koji nisu za politiku, koji nisu u stanju da daju pravac, pa se daju voditi od slabijih elemenata«. ali kasnije i nepriTLriveno označeni ili imenovani, — i »Nova Еугора« (»опа njihova reklamna revija«) i njen urednik (»габгеКеска šlitonoša G. Ivana M eštrovića«), Napoа smo lada, da je »>iz sobe), Ćurčina u Zagrebu« __ како se tu diminutivno naziva redakcija »Nove Evrope« nekada, pa (ponovo) još i nedavno, govorio i Dr, J. Smodlaka, i naglasili smo naročito, da nas Srize savest što smo se — U jednom za našu opštu stvar važnom i kritičnom irenutku dali voditi od istoša Dra, Josipa Smodlalke, jer nas Je on Zave9. skupa s akcijom koju smo mu tada poverili, za Goleš-planinu . . .

Dr. Josip Smodlaka nije ovu našu poruku na omotu »Nove

Evrope« bio Još pročitao. ali je — ортачајца 5е 5 Ivanom Meširovićem, ne dragovoljno (vidi »Novo Оођа« od 23 februara), — osetio unapred da će ga Meštrović ipak još

pozdraviti preko svog 8. Ćurčina«. 1 nije se prevario u svom »urodjenom instinktu, koji ба vodi u svemu političkom Javnom radu«, — kako smo mi nekada sami, uzimaјасј ба za vodju, ideališući pisali o njemu. Ali, pre toda će S. Ćurčin i njeđova »reklanma revija« dopustiti sebi da da za svoj јавни габип —- Šlo no” rekao onaj Crnogorac — »pozdrave lijepo«, i da s njim izvrše mali obračun, kad je već on njih, bez potrebe, uvukao u polemiku i povukao za jezik, Da podjemo dakle redom, pa da prvom робауји оуоб пазеб pozdrava idealnom junaku i velikom političaru damo naslov:

„Jedan idealan pokret, i njedovi grobari".

Biće tomu uskoro trinaest godina, 10 septembra 1922 održan je u Zagrebu poznati Kongres javnih radnika, u kojemu je uzela učešća i grupa око »Nove Evrope«, pod vodjstvom Dra. Josipa Smodlake, jednoga od svojih osnivača i pokretača. j istom broju »N. E.« (VI/2 od 11. septembra 1922) u kojem Je ovo javljeno čitaocima, napisao je Dr, Smodlaka članak »Naš zadatal«, iznoseći ukratko smernice nove političke akcije koja se imala preduzeti, te kojoj Je on stajao na čelu kao уодја бгире око »Моуе Evrope«. U фот ртобтатпот članku, Dr. Smodlaka kaže:

78