Nova Evropa

роду слободу, правду, и законитост, сваком дијелу напредак, развитак, и благостање, а државној заједници снагу, сигурност, углед, и мир. -

Основица државне заједнице могу остати бановине; али територијално тако заокружене око својих центара, да буду способне за развитак пуног јавног живота народа, и да могу сачињавати посебне јединице у нацијоналном, политичком, културном, привредном, саобраћајном, и географском погледу. Код унутрашњег преуређења државне заједнице, треба полазити са претпоставке, да сви дијелови и све јединице желе и хоће да живе у јакој и напредној југословенској државној заједници, те да стога имају остати заједнички и централизирани (наравно, уз равноправни утицај бановина) они послови и оне ствари које оличавају државну цјелину, те које су потребне за очување њених и свим дијеловима заједничких интереса, у првом реду оних из ресора војске и морнарице и иностраних послова. Сви остали послови, који нису наведене нарави, спадају у дјелокруг бановина, које имају саме да их уређују, воде, и ријешавају, да управљају својим територијем и да располажу својим приходима, наравно уз излучење оних који су нужни за намирење потреба државне заједнице.

Оваково унутрашње преуређење државе никако се не може косити са правилно схваћеним интересима и потребама државне заједнице. По њему би све јединице и сви држављани били равноправни, сви би имали једнаке слободе и једнака права, једнаке обавезе и дужности, и сви би једнако утицали на заједничке послове и сарађивали на јачању и консолидирању државне цјелине. Таково преуређење омогућило би формирање снажних, напредних, и задовољних бановина, на којима би се оснивала снага државне заједнице. Тврдња централиста, да би оваково децентралистичко уређење сложене државе ослабило њено јединство, погрешно је и неискрено. Баш обратно: слободне, задовољне, и напредне бановине биле би најаче јемство за слободу, напредак, и сигурност државе и њене цјелине, за редовно вршење њој припадајућих функција, и за чврстоћу и хармонију односа и веза између ње и бановина. Оваковим преуређењем било би, коначно, ријешено не само Хрватско, већ и Српско и Словеначко Питање; а — што је главно — био би ријешен и проблем Југославије. Задовољни, нацијонално, политички, културно, н привредно, Хрвати и Срби, постали би својом слободном вољом јаки ступови југословенске државне заједнице. Остварена равноправност развила би и створила искрен осјећај m свијест југословенске државне идеје.

Dr. Juo Tartaglia.

42