Nova Evropa

Do unutrašnjeg uredjenja države, prema tome, mora doći, da bi došlo i do sredjenja prilika u Jugoslaviji. Ako mu se ne pristupi danas, moraće se to, bezuslovno, učiniti sutra; a kome za ljubav dodavati uzalud straćenim tolikim godinama još koju? ,.. Donošenje unutrašnjeg uredjenja države moraće preuzeti narodno predstavništvo i vlada koji će uživati narodno poverenje; a do njih će se doći putem novogš demokratskog izБогпов хаКопа i putem slobodnih izbora, Izbornu vladu trebaće poveriti nekompromitovanim ličnostima.

Prirodno je, da će Jedan deo pokrajina i nadalje biti izmešan Srbima i Hrvatima, jer Je malo homogenih pokrajin4, Ali i u tim mešovitim pokrajinama doći će do potpunog izražaja ravnopravnost i jednakost Hrvat4 i Srb4, budući da hegemoniju treba za sva vremena ukloniti iz našeg političkog života. Pokrajinansia se mora dati najšira ı najpotpunija avtonomna vlast: uz finansijsku mogućnost za dalie upravljanje i utakmicu i državne i poludržavne novčane ustanove, imaće se i najveći deo finansijskih prihoda ostaviti pokrajinama, da ih troše za svoje potrebe, po svom najboljem znanju ı umenju.

Velik, najznatniji deo Hrvatskog, Slovenačkog, Srpskog Pitanja biće rešen podelom Jugoslavije na velike avtonomne istorijske pokrajine, Unutar tih istorijskih pokrajinskih бгаnic4 stvoriće se zadovoljstvo, blagostanje, koje će one same ostvariti, pošto se omogući potpuna ravnopravnost Srba, Hrvata, i Slovenaca, i to ravnopravnost u državnoj upravi u svim ргауcima i jednaka potpora od strane države, Ovo smo zadovoljstvo mogli ostvariti još pre sedamnaest gSodinA&, Trebalo je samo upitati našeS čestitog hrvatskog, slovenačkog, srpskog seljaka: smetaju li dobrim susedskim odnosima oni podignuti plotovi i ograde izmedju dvorišta i vrtova, što ih dele kod kuće u selu? Oni su zato i podignuti da susedi žive u miru i prijateljstvu, sve ako su ti susedi i braća rodjena. Baš te ograde stvaraju bratske i prijateljske odnose, dok nezaštićena i neogradjena imanja dovode do razmimoilaženja i razmirica, Najlepšu seosku zaJednicu predstavljaju sela sa ogradjenim kućama ...

Daleko smo od pomisli, da ovim kazujemo nešto novo, što dosada nije bilo nikom poznato. Ali, baš ovo naše dosadašnje skupo plaćeno iskustvo, sa dosadašnjim načinom izgradjivanja Jugoslavije, pokazalo je u dovoljnoj meri koliko bežimo od osnovnih i jednostavnih istina, dok smo tako lakomisleno porušili granice naših istorijskih pokrajina, najboljih, najprirodnijih, najpouzdanijih, i najglavnijih nosilaca i stvaralaca narodnog jedinstva, Ali, ako i sada još pristupimo poslu, koji smo mogli obaviti pre toliko godin4, značiće da smo uvideli da smo bili na kriva putu i da hoćemo propušteno da nadoknadimo.

Dr. Nibola Milufinouvić.

70