Nova Evropa

имамо да постигнемо политичка права народа, те да обезбедимо народу слободан политички живот. Тек када ту фазу пребродимо, можемо се посветити пуном паром и социјалним питањима. Та ће фаза бити уједно завршни моменат у животу малих партија.

Дајући нашим странкама политичко обележје, потребно је само да се нађе пут и начин да се са најмање напора постигне највећи успех: максимум политичких права и слобода. Као основни принцип за остварење ових тежња јесте учешће свих у изградњи ових смерница:народ сам мора узети учешћа у овоме стварању. Питање је само, да ли ће он то постићи преко великих или малих странака. Одговор зависи од историјских чињеница, од географског склопа државе, од економских прилика, и од схватања заинтересованих. Из политичке целисходности, препоручиле би се велике политичке организације; али сви наведени фактори упућују нас на мале странке, иако не на племенској и верској основи, већ на бази политичких и социјалних интереса, који морају имати главни утицај на формацију и живот једне политичке организације. Ми немамо политичких традиција, већ имамо једно политичко стање у изградњи, које треба заштитити; та се заштита може постићи, по нашем дубоком уверењу, само путем малих странака, које ће с помоћу коалиције и споразума сарађивати на стварању новог политичког статуса.

Драгомир Р. Миновић.

·

Zašto sam napisao knjigu o Sarajevskom Atentatu.

(Ovaj kratki članak napisao je G. L, Pfefer, na molbu Uredništva, za čitaoce »Nove Evrope«, U samoj knjizi, koja će uskoro izaći u izdanju »Nove Evrope«, govoriće pisac opširnije, kako je do istrage došlo, i zašto je ova baš njemu poverena. Zbog važnosti ličnog momenta u ovakoj stvari, smatrali smo potrebnim da se to i unapred istakne,)

Pitaju me znanci, a vjerojatno ima i drugih koji misle: kako to da bivši sudac-istražitelj u Sarajevskom Atentatu sada tek piše i objavljuje o tome knjigu? — Evo tome malo razjašnjenja.

Istragu u Sarajevskom Atentatu smatrao sam — već od ргуоба časa, kada mi je bila povjerena, pa sve dok je nisam svršio, — vrlo važnim poslom, A takovim su ga svakako smatrali i oni koji su mi povjerili tu istragu, Bio sam uvjeren, i nisam se u tome prevario, da je ovaj atentat politički dogadjaj prvoga reda, dogadjaj koji će odjeknuti po cijelome svijetu, pa

280