Nova Evropa

Па

партија, ради успешнијег решавања општих питања. Тај ће систем довести до коначног јединства пошто с временом нивелише политичке менталитете и изгради јединствено гледиште за сва питања, тако да се може без трења приступити решавању свих проблема. Странке се морају споразумевати по свим питањима од општег значаја, неплашећи се мајоризације ове или оне групе; а сваки члан мора имати осећај и дубоко уверење, да његова група води рачуна о политичком идеалу партије. Између политичких партија са једнаким социјалним и политичким погледима увек су могућне додирне тачке и споразуми. Мали се број увек лакше споразуме, а с временом, кад се политичке прилике буду уједначиле и кад будемо с више поверења гледали на себе и између себе, мале ће странке дегенерисати у велике и Југославија биће изграђена и солидна творевина, за миран живот.

Споразум, сам по себи, значи попуштање, међусобне концесије за што повољније окончање једног потхвата од општег интереса. Зашто и код нас не би могло доћи до такога споразума» — Нека свака странка чува своју слободу акције на територију своје делатности, саображавајући се општој акцији у питањима заједничких интереса. То није немогуће, јер наше друштво није у толикој мери диференцирано као код других народа: наше странке немају сталешки карактер, него све обухватају људе из свих народних редова, што чини готово немогућом борбу класних интереса. Изузев Комунистичке Странке, све су наше партије за друштвено уређење засновано на приватној својини, са државном интервенцијом у стварима општег значаја. Остале разлике могу се изравнати споразумом.

*

У животу странке огледају ce — редовно — три фазе: нацијоналистичка, политичка, и социјална. Све су оне једна другом проткане, јер се не дају потпуно издвојити; у извесним моментима један правац преовлађује над другим, тако да свака од ових фаза даје епохи своје обележје. У народа код којих нацијонално уједињење није још извршено, али се налази у завршној фази, природно је да политичке странке — изузев комуниста и, евентуално, социјалиста, — имају на првом месту у виду нацијоналне тежње и нацијонално уједињење, док све остало долази у други ред. Без нацијоналног уједињења, друге су тежње неизводиве. И код нас је тај правац играо предоминантну улогу у програму сваке партије, тако да тек данас полако наступа други чинилац: чисто политички. Народи који су нацијонално уједињени могу са више успеха посветити своју пажњу политичким аспирацијама. После нацијоналне слободе потребна је и политичка слобода, да би се изградила народна држава. А ми смо сада код овога момента:

279