Nova Evropa

савезе на све стране, те завођење опће војне обавезе, противно свим традицијама у Енглеској; војнички савези за међусобну помоћ са Пољском на свим подручјима, војнички савез за међусобну помоћ са Турском, на подручју Балкана и Источног Медитерана; пуна солидарност Удружених Америчких Држава, која постаје све више ефективна и која је својим одлучним кораком на Пацифику знатно растеретила Велику Британију; једностране гаранције Грчкој и Румунији, те коначно московски преговори о међусобном војничком помагању између трију велесила и њихових савезника, — све су то резултати посљедњих мјесеца.

У случају Пољске, дефанзивни савез са Великом Британијом показао се већ ефикасан. На неприхватљиве предлоге, још за вријеме важења уговора о ненападању са западним сусједом, Пољска је најприје одговорила мобилизацијом, а затим закључењем споменутог војничког обранбеног савеза. Кад је то остварено, дошло је из Варшаве прво одлучно »не«, првипут откако се почело са рушењем најприје војничких, а онда и територијалних клаузула мировних уговора. Пољски Маршал изјавио је већ у више наврата, на начин који не допушта никакве сумње, да ће се Пољска бранити свим средствима, сама или са савезницима, ако би ико покушао да дира у њезине животне интересе на пољском мору, јер сматра то својим плућима без којих она дисати и живјети не може. А у свом говору пред Сејмом, Министар Спољних Послова нагласио је свечано мисао, да за Пољску не постоји мир по сваку цијену. У томе је суштина питања. Јер мира може да буде само у части, која једнако вриједи за све народе, велике и мале. Што се тиче поименце Данцига, то је доиста њемачки град, који би — према начелу самоодређења народа — имао да припада Њемачкој; али се испречило начело о »животном простору«, које важи свакако и за велики пољски народ, а у статут Слободног Града не може се дирати а да се не угрозе животни интереси Пољске. У име истог тог начела сједи и у Прагу Протектор Рајха, као у Данцигу пољски Високи Комесар.

У сваком случају, положај је данас већ такав, да више не може бити изненадних препада ни лаког завојевања, ако се води рачуна о стварностима; јер кудагод би се динамичке силе окренуле, наишле би на отпор и на — сазив ђе!1а. Још прошле јесени тешко компромитирана европска равнотежа опет је успостављена; а то је највећа гаранција мира. У том смислу, да служе

274