Nova Evropa

pomaganju (a na intervenciju bila bi obavezna i po Ankarskom Paktu), na drugoj strani sprečena je sasvim neizvjesnim držanjem Rusije, koja Joj mnogo zamjera za razne makinacije protiv kavkaskih petrolejskih polja u zajednici sa velikim demokracijama (što je sada i autentično potvrdjeno njemačkom Bijelom Knjigom), te tako Damoklov mač sa sjevera stalno visi nad Turskom, kojoj su ruke vezane kao sredozemnoj sili. Munje dakle sijevaju sa svih strani na Balkanskom Poluostrvu, a naročito od strane Jonskog do Crnog Mora. Koja će država na Balkanu uspjeti da izbjegne OPĆU oluju” .

Dok sile osovine nastoje, da sa Balkana uklone raniji britanski utjecaj, koji je dosada bio ponajači u Ankari, traži se ujedno nova ravnoteža izmedju triju totalitarnih vlad4. Njemački Kancelar, u svome posljednjem govoru, spomenuo je interesne sfere na Istoku, koje da su podijeljene izmedju Njemačke i Rusije. Medjutim, ko prati pomno balkansku роlitiku, da li je u mogućnosti da zapazi neke nepokretne interesne sfere? Po našem dubokom uvjerenju, nesamo da takovih »sfer4« nema izmedju Njemačke i Italije na jednoj strani i Rusije na drugoj, već nekog striktnog sporazuma u tom poМеди пета т1 izmedju Berlina i Rima. U tome i jeste tajna balkanske ravnoteže, koja ima tek da se izbalansira u toku samoga rata, u kojem iznenadjenja nisu isključena i gdje ima naročito ruska nepoznanica još da odigra svoju ulogu. Baš zbog ove »ravnoteže«, i u cilju njezina održanja, mogle bi balkanske države eventualno da spasu svoj integritet. U svakom slučaju, riječ Njemačke biće ipak odlučna i na Balkanu, gdje ona ima tako velikih privrednih interes4, i gdje ona i dosada nije dopustila suviše velik utjecaj makoje druge velike sile. Berlin si zasad pridržava posljednju riječ U Svim evropskim pitanjima, pa upućuje čak i saveznicu Italiju u pravcu afričke ekspanzije, Која јој pruža tako neizmjerne mogućnosti.

Medjutim, Rusija se — iako je zauzela neutralan stav u ovom imperijalističkom ratu, kako ga Sovjeti nazivaju, ipak stalno nalazi u mobilnom stanju, da bi — prema riječima Molotova — bila spremna za još veće i sjajnije uspjehe! Tu se nameće samo po sebi pitanje Dardanela, kroz koje ide 70% ruske spoljne trgovine: Moskva traži reviziju komvencije u Montreu, u cilju osiguranja svojih vez4 sa slobo-

255