Nova Evropa

miru, Ovaj novi svetski rat ne bi imao razloga da izbije. Ovako je Svetski Rat dobio samo svoje prirodno i logično produženje, kao što će ovaj dobiti produženje u narednom vatu — ako Evropa konačno ne uvidi odakle potiče glavno zlo i sva beda ovoga sveta.

U Sovjetskoj Rusiji imamo pokušaj, kako jedna velika, krvava revolucija rešava svoj socijalni problem. Izgleda da je i narodima Zapadne Evrope, za rešenje njihovih socijalnih problem4, bio potreban još jedan krvav i velik rat. Da li će i on biti dovoljan i da li će ih konačno rešiti, i kako će ih rešiti, pokazaće budućnost. Ima puteva, utrvenih iako još dovoljno neiskušanih, kojima se ide u pravcu rešavanja socijalnih problem4, i svaka zemlja ima i treba da ih rešava na svoj način i u svome duhu. Ako jednoj državnoj zajednici odgovara komunizam, drugoj će bolje odgovarati socijalizam, dok će se treća možda zadovoljiti kooperativizmom, a četvrta naći najidealnije rešenje u zadrugarstvu i seljačkoj demokratiji. Putevi su različiti, kao što su različite kulture i mentaliteti pojedinih naroda u svetu. Glavno je da se jednom pristupi konačnom otvaranju tih puteva, na iskreniji, pošteniji, i odlučniji način nego što se to dosada u Evropi činilo. Jer jedno je sigurno: ne reši li Evropa ni sada svoje socijalne probleme, do trajnog mira ne može doći, i svaki će rat biti samo produženje prethodnog; a može lako doći u pitanje i cela zgrada zapadno-evropske civilizacije, ono što je Špengler, u svojim pesimističkim predskazivanjima, nazvao »sutonom Žapada«.

Milan N. Milutinović.

Изградња наше сељачке задружне државе,

Европа иде усусрет још новим и тешким искушењима. Рат их није створио. Он их је само умножио и поспјешио њихово дозријевање. Он их неће ни докончати. Оно што ће након тога доћи, посљератно стање, повећаће тешкоће, да би се у тим продуженим мукама породио један нов живот. Какав ће он бити и што ће нам донијети» — Не може се дати одређен одговор, али се он налази у узроцима који су довели

363