Nova Evropa

Da taj Statut nije usvojen, vidi se iz sledećih momenata. U Statut je unesena i odredba, da će revolucijonarna огбаnizacija iskorišćavati u svoje svrhe i legalnu štampu i legalne političke stranke. Toša mi iz Austrije ne bismo nikad dopustili, jer bi tim bile ugrožene sve naše legalne kulturne i роlitičke ustanove. Ova je odredba i bila kriva, što je i Srpska Samostalna Stranka u Hrvatskoj, sa svim svojim izvršnim odborima po zemlji, bila gonjena i optužena kao organ revolucijonarne organizacije. Isto je tako izvesno da ne bi prošla ni tačka o terorističkoj akciji u Crnoj Gori, pa ni dopuštanje da se ona može i u Srbiji povesti. Statut inače isključuje teror u Srbiji; ali u članu o taktici organizacije kaže se, da se taktika može menjati i »onde gde je bila danas mirna, može da bude sutra najaktivnija«.

Meć s proleća 1907, u razgovoru koji se vodio u »Slovenskom Jugu«, ja sam se protivio terorističkoj akciji u Crnoj Gori. Nastić se na to osvrnuo u svojoj brošuri »Finale«. Samo nije istina, da je tu bio i Milan Pribićević, jer on tu nije bio; uopšte, on nije bio ni došao iz Kruševca. Da je Statut bio došao na pretres, protiv terorističke akcije u Crnoj Gori ustao bih bio i ja i drugi. Odnošaj izmedju Srbije i Crne Gore nije se smelo trovati; a on bi bio do temelja, nepopravljivo pokvaren, kad bi se bilo utvrdilo da se sa zemljišta Srbije vodi teroristička akcija u Crnoj Gori. Osim toga, i sam kralj Nikola značio je nešto u Jugoslovenstvu. Pa da i nije bilo tako, nije se smela dići srpska ruka na pesnika pesme: »Onamo namo, za brda ona ...« Bar dotle dok su bili na životu Franje i Abduli, kako sam ja to i istaknuo u razgovoru vodjenu u »Slovenskom Jugu«.

Kralj Nikola je, svakako, saznao od Nastića za ovaj moj stav Još pre nego što ga je Nastić objavio u brošuri »Finale«. Zato je on prihvatio predlog Mihajla Pupina, koji mu je bio doneo jedan Crnogorac iz Sjedinjenih Država, da se poradi na mom izbavljenju iz zatvora u Zagrebu. Ja sam imao biti prebačen noću automobilom na Kijeku, gde bih našao spreman talijanski brod i prebacio se njime u Bar. Pošto bih se odmorio u Crnoj Gori i video sa Kraljem, trebalo je da odem u Njujork. S ovim planom došao mi je u zatvor Stane Uskoković. Kad sam ja rekao Uskokoviću, kako se čudim da Kralj Nikola radi na mom izbavljenju, iako sam bio u »Slo-

374