Nova iskra

- 311 -

Утопљеко звоко

Драмска вајка у пет чкнова, написао Јерхарт Хауптман, превео р . <Ј- оддвиђ

^НХСТХВАК)

Хајнркх Тако ли дакле? Сањах о лајци која ме гони : Гле, сад је чујем, — ал' не ће на ме! На време стиже лајање њено ! Јер ни анђелак са белим крином Да к мени дође и да ми тражи Молбама слатким сталности чврсте Ја не бих стек'о потврде јаче За вреднбст чисту и сјај свог дела, Као крај ове одвратне вике. Дођите само! Вама ћу ваше! Противник ваш сам рад спаса вашег. (Оде) "раутенделајн (сама, ватреио) У помоћ, бабо! Хеј, Никелмане ! (Никелман се појави) Ах, Никелмане! Молим те, молим ! Дај нека вода груне са стена Све слап за слапом! Отсрај хајку! Дај! Дај! ј^икелман Брекекекс! Реци, шта желиш? раутенделајн Водом их слисти у бездан грозну ! ^(икелман Не, то не могу. раутенделајн Учини, можеш! }*1икелман Па и да могу — шта од тог имам ? Тај ми мајсторчић није у вољи: Зар он да влада Богом и људма? И главу нек му луду одсеку Баш ми свеједно! "раутенделајн Брзо помози. Иначе, јаох, доцкан ће бита! ј^икелман Шта ћеш ми дати ?

И те црвене ципеле своје, Па буди што :и, и мени дођи, Са мном далеко одавде пођи. раутенделајн Е, гледај само! Баш мудра глава ! Кажем ти опет и знај за увек, Терај те бубе из луде главе! Да ти је старост и трипут већа Нег' баба-Жбунке, и да ме ставиш У шкољку какву за сва времена То не ће бити! ^(ккелман Онда је проп'о !

Св. Перуци

Природњак

раутенделајн Дати ? ^(икелмаи Јест, дати. раутенделајн Реци шта хоћеш ? ј^икелман Брекекекс! Т е б е! Збаци те сукње, лоше ти стоје,

раутенделајн Лажеш ! Знам : лажеш ! — Чујеш ли позив ? То је глас његов — добро га знате. Не видим, мислиш, како се страшиш ? ј^икелман (спусти се) (Хајнрих опет дођс. Борба га је узбудила; смеје се дивл.е и победно Хајнркх И јурну пашчад, — ал' упаљене Омуте бацах у руљу бесну ; Гранитне масе међу њих срљах: Мрцварише их! — Дај ми да пијем. Бој крепи груди, челичи успех; Крв струји живље и било брза. Десетоструко бој снагу јача, Љубав и мржњу поново буди !

Пиј!

раутенделајн