Nova iskra

вредницима; 2000 динара за II књигу Ивана ИваниКа »Маћедонија и Маћедонци' 1 јубиларно издање Београл. Задруге; 1000 динара Друштву за школоку Хигијену и Народно Просвећивање за подизање Народ. Просветног Дома у Београду; Ш)0 динара Ошптини Бсоградској за подизање Дома за општинску сиротињу; 500 дин. Београдској Трговачкој Омладини прилога; 500 дин. Фонду сиротних университетских студената у Београду; 500 дин. Српском новинарском удружењу уБеограду; 2760 дин. Чиновништву задругином (ванредна двострука-нолумесечна плата); 800 дин. послужитељима задругиним; 7.500 дин. за штампање »Споменице« Задругине и за разне потребе за прославу. * Душан Шамбек, коровођ у Т. Ковину, јавља да прима поруџбине на музичко издање »Три патриотске песме« од Штунца. Композиције су за мушки кор (»Домовино«, »За дом мили«, »Запевајте«). Цена је издању 2 круне. * У XVI колу, Српске Књижевне Задруге има 7 књига, и то: 1. Песме Војислава Илића (прва половина), у редакцији Драгутина Костића, са предговором Д-ра Јована Скерлића; 2. Писма из Италије од Љуб. II. Ненадовића; 3. Зона ЗамФирова, од Ст. Сремца, прерађена и допуњена од писца пред смрт његову; 4. Приповетке Петра Кочића; 5. Енејида, спев Виргилија (прва половина), превео с латинског и коментар написао Д-р Никола Вулић; 6. Мртва Сгража, од Болеслава Пруса, превео с пољског Лазар Кнежевић; 7. Баја Гање, од Алека Константинова, превео с бугарског М. Рујанац Бацета, за штампу прегледао Јеремија Живановић. * Роман из народнога живота Босне и Херцеговине, »Мученици за слободу«, награђен првом наградом Академијином из Фонда Николе Мариновића, штампан је о трошку Коларчеве задужбине. Дело је посвећено пок. А. Чумићу, по чијој је жељи и написан недавно. — Књига има 24 штампана табака, а цена јој је 3 дин. Иоруџбине прима писац, г. Лаза Комарчић (Молерова ул., бр. 98.). * Д-р Јован Цвијић, проФесор у университету Краљевине Србије, добио је иозив од Бечког ГеограФског Друштва, да у једној седници држи предавање о својим научним испитивањима за иоследње две године по Дунавском Ђердапу. Г. Цвијић примио је позив и предавање ће одржати у најскоријем времену. * Дато је у штампу и скоро ће угледати света као Издање Задужбине Илије Коларца дело Милош ОбреновиЛ књига прва 1813—1820, наиисао Д-р Мих. Гавриловић, државни архивар. Дело је написано на основу архивске грађе, која до данас још није обрађивана и која се чува у Краљевско Српском Државном Архиву, у аустријскпм државним архивама (Наив-НоГ ипс1 81аа18агсћ1у, Кпе§8агсМу. РоПгеЈагсћЈу), у Главном Госуд. Архиву Министарства Иностраиих Дела у Москви, у Архиву Српске Краљевске Академије Наука, и т. д. За тим је као извор употребљена до скора тајна Вукова Грађа за историју нашега времена и други неки његови необјављени састави о Милогау; најзад многи документи, које је писац добио на поелугу од приватних личности. Иа основу све ове грађе писац је обрадио најтамнији период Прве Мило^

шеве Владе од 1815. до 1820. године. Али како је било неопходно потребно увести читаоца у догађаје који су претходили Другоме устанку, оп је отпочео излагање Букурешким Уговором 1812. године и 1813. годином, кад је управо почела Милошева каријера. * Г. Милан Вукићевић, секретар Државног Савета, прикупио је знатан број разноврсних одлука Државнога Савета и дао их је у штампу под насловом »Збирка одлука Државнога Савета". Она ће имати 80 гптампаних табака велике осмине, а садржаће одлуке сређсне по предметима свију министарстава. По стручним стварима Министарства Унутрашњих Дела садржаће одлуке: о извршењу судских пресуда и регаења; о саставу избранога суда; по разннм предметима административне природе; по законима: о чиновницима грађанског реда, дневници, подвознини и селидбини; о трошковима управних власти; о опгатинама; о уређењу округа и срезова; о местима; о водама; о уре^ењу санитетске струке; о производњи, увозу и продаји барута, динамита и других распрскавајућих смеса; о злонамерним паљевипама; о заштити од сточних зараза; о мангупима; о чувању пољског имања; по уредбама: о поданству; о механама и каФанама; о касапиицама; о обаларини; о наплати механског акциса; о калдрмипи; о полицијској уредби; из III. части кривичног закона, и по правилима за инсталацију водовода по кућама у Београду. — Цена ће дбирци бити 8 динара.

Ђорђе Поповић: Бачки Буњевци и Шокци. Прештампано из »Правде«. Београд, гатампарија »Бранко Радичевић«, Гавр. Давидовић и Комп., 1907. — 16°, стр. 41. Др. Јован ГрујиА , 1840. — 1907. Прештампано из »Правде«. Београд, пггампарија »Бранко Радичевић«, Гав, Давидовић и Комп. — 16°, стр. 8. 119 издање Задужбине Илије М. Коларца 119. Леонардо да Винчи, од Д-ра Бож. С. Николајевића. Са 33 слике у тексту. Београд, штампано у Државној Штампарији Краљевине Србије, 1907. — В. 8°, стр. 65. Цена 2 динара или круне. Божо К. Марншћанин : Уиравитељеве белешке. Књ. I, Година 1900. и 1901. Београд, гатампарија Д. Димитријевића, Иван-бегова улица, број 1. — 1907. — 8°, стр. 165. Цена Р50 дин. •Д-р. Бож. С. Николајевић: Манастир Манасија. Иоводом петстогодигањице. Одгатампаио из јунске и јулске свеске »Дела (( — Београд, »Доситије Обрадовић« нггампарија Аце М. Станојевића, 1907. —■ В. 8°, стр. 16. — Цена?.

СДДРЖИЈ:

Узбуна (Л.. Андрејев). С руског нревео Марко Б. Крстић. Водим, песма Милосава Јелића. Игуманов пешкеш, Душан Јовановић—Пећанац. Давна жеља, Ј. Јалдиз-Бојановић. Долазак у воденицу ( Алфонс Доде). Овет. А. Петровић. У нролетње вече, од Жив. Девечарског. Једно вече у Шангају, од А. А. У иоследгвој иади, иесма К. Петровића. ТеоФил Готије, од Ф. Бриитијера (новодом књиге Историја дела ТеоФИла Готије-а од виконта 8роеЉегсћ <1е Боуепјои1), (свршиће се). Бегство (иесма иакости), од Вељка Петровића.

0 ду1но моја, несма ХеИа. Пилс Лине, роман Ј. П. Јакобзена. Превео Д-р Мих. Р. Почовић (иаставиће се). Листићи: Живот. Према једном одломку из туђинске бајке, од Срет. М. Аџића. — Сећаиг ли со ? од Внтомира. — Нирвана, од Вере. — Из неоиаженог кутка, од Јеле. Хроника: (Наука, Разио, Бнблиографија). Слике: Цртеж у Виндзорској Збирци. — Студија деце. — Студија. — Благовегатење. — Студија. — Мајска Скупштииа у Карловцима 1848. год. — Студија. — Света Породица са Св. Катарином. Глина. — Имућнија српска сељачка кућа у Банији. — Лепавина сриски иравославни манастир у Хрватској. —

Власник н угкдиик Р. Ј. Одавић, Капетаи-Мишина улица вр. 8.

д

ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА КрАЉЕВИНЕ СРБПЈВ