Novi Pazar

140

ради о истој иамнЈи на коју сс односи oaaj кронограм. na je некем приликом страдала и обновлена 1571. године. У кронограму, како видимо, није споменуто ни име оснивача нити имс обновитеља иамије.

КРОНОГРАМ НА КУРТ ЧЕЛЕБИНОЈ ИЛИ ПАШИНОЈ ЏАМИЈИ У СВОЈБОРУ ИЗ X. 1253. ГОДИНЕ

На камсној плочи нзнад улаза у иамију, исклесан je овај кронограм у стиховима на перзијском језику. Натпис je исписан у несхталик писму и смјсштсн у три реда растављена лннијама. У сл обо дном преводу натпис гласи: „О Алахов вјеровјесниче, посрелуј (за гријешне код Бога). О Створитељу! уз све моје гријехе полижем твоју богомољу.

Па да Jy као такву прнмиш нема никакве запреке, Јср иемоћни твоји робови (људи) надају ce y твоју милост. А нису y стању поднијсти твој правсдни суд. Твоја провилност ми je лосудила ову градњу, А ми смо на овом свијету да Те обожавамо. Голине 1253.“ (1837/38) Испод овог кронограма je касније исписан у крупном несх писму слиједећи текст: ..Испуни божја наређења па ћеш му бити покорен.“ У горњсм кронограму, како видимо, не спомиње се нме оснивача ове иамије у Својбору. a међу мјештанима она je позната као Пашина иамија. У доку-