Novi Pazar

141

мснтаиији којом располажс Управа нсламске заједннпе у Новом Пазару Пашина иамија има још и своје друго службеио име: Курт-челсбијина иамија, а која се пол тнм именом спомиње још 1181, (1767/68) године у једном фрагменту сииила (судског протокола) о узајамној јамчевини становника махале споменуте цамије. Према томе, нећс бити тачна тврлња, нзнесена у монографији „Нови Пазар н околина" (1969, стр. 203), по којој je првобитну иамију у Својбору подигао 1836. године Ејуб-паша, новопазарски мутеселнм, jep je, како je то већ и истакнуто на том мјесту још раније саградио евоју иамнју Курт-челебија. Ејуб-паша je. дакле, само обновитељ Курт-челебијине иамије.

КРОНОГРАМИ НА ЧЕСМАМА НОВОГ ПАЗАРА

Путописаи Евлија Чслсбија каже да у Новом Пазару постоји левет чесама, а да их ce y чаршнји и на паэару налази још четрдесет, Овај број чесама код Евлије je, сматрамо. нереалан. Данае je, међутим, тешко установити, колнко je било јавних чесама у овом граду, jep су скоро све нестале и једино нам се сачувала сљедећа два кронограма са двије чесмс и то оба кронограма лотјечу из новијег времена.

КРОНОГРАМ СА ЧЕСМЕ КОД ЛЕЈЛЕК ЏАМШЕ ИЗ X. 1308. ГОДИНЕ

Камсна плоча са овнм натписом. величине 45 х 55 см. данас се чува у музејској збирци у Новом Пазару. док je првотно стајала на чесми код Лејлск иамије. Натпис у пјесми на турском јсзику исписан je у арапској калиграфији несхн пнемом.

У слободном преводу натпис значн; „Онима који буду пили волу с овс чесме нека je на злрашьс, А лобротвору иска Алах. како je и обећао, дадне обилну награду.