Novi Pazar

142

И нека му опрости његове бројне гријехе. Добротвор je Хаии Алибег-заас (Хациалибеговић) Салнх-бег. Писано почетком мјесепа эилхиие 1308, године.“ (тј. нзмеђу 8. и 17. VII 1891) Свакако je уз Лејлек иамију и раннје постојала чесма, па jy je споменути добротвор обновио.

КРОНОГРАМ НА ЧЕСМИ НА ЗГРАДИ РУЖДШЕ ИЗ х. 1309.ГОД.

На чесмн зграде бнвше ружлије, у којој je данас смјештен музеј. налаэи ce камена плоча с овим натписом у прози на турском језику. Натпис je исклссан у крупном несхн писму и смјештен у два рсда растављсиа једном дебљом линијом. Испод текста натписа изведен je фриз у пик-пак линијама.

Кронограм у преволу значн: „Ово je добро дјело (хајрат) Сјеничака Сулејмановића Дервиш-бега, Писано 1. мухарема 1309. године.“ (7. VIII 1891) Ибишева иамија у Новом Пазару позната je и пол именем Куру-чесмс (Суха чесма).

КРОНОГРАМ НА НОВОПАЗАРСКОЈ БАЊИ ИЗ х. 1002, ГОДИНЕ

Свакако je. како са историјске стране, тако и гледе стилизапије, вриједан онај лапидарни кронограм у стиховима на турском језику. што се и данас налази над улазом у главку просторију Новопаэарске бањс. На плочи, величине 40 X 35 изведен je у пели писму текст који у преводу гласи: