O gajenju pivarskog ječma
2
Данао, рекао бих, постаје и за нас од већег значаја сејање јечма за производњу пива, него за друге потребе, јер се добар, и за производњу пива подесан јечам, скупље плаћа и у већој се мери троши, од како се пиво и код нас све више пије и пиваре све то више подижу. Пиво се производи од јечма. хмеља и воде. На тај циљ, пивар на свој начин спреми јечам да проклија, а од тих клица добија „слад“, који се с хмељом у води кува и ствара пиво. Од доброте слада, зависи, на првом месту, и доброта пива. Добар слад, може пивар произвести само од доброг, здравог јечма, па зато и није сваки јечам подесан за производњу слада. Од неког се јечма добија мање слада, а од неког опет добија се и више и лакше. У колико јечам лакше клија и клице су му пуније, у толико је он и бољи и подеснији за производњу пива. Ппвари за свој рачун траже и добро плаћају само онај јечам, који њиховој потреби одговара, из ког he они за свој посао највише потребног материјала добргти моћи, а без велпких тешкоћа, илп другим речма: из ког he они на што лакшп начин, што впше и што бољих клица моћи истератп. Земљорадник, који xohe свој јечам пнварима скупље да прода, мора се и постарати: не само да изабере најбоље сорте јечма, које у себи имају највише и најбољег материјала за производњу пива, у колико се тај материјал у јечменом зрну тражи, него да те сорте на својим њивама тако однегује, да се у њиховом зрну у што већој