O gajenju pivarskog ječma
50
у толико he бпти бољи и производ, у толико је и већа сигурност: да he јечам за више година и по родности и по свима осталим особхшама доброг шиварског јечма, остати сталан да се неће изметнути, у ком се случају ни домаћин не мора пзлагатн новпм трошковима за набавку новог семена, и ако се ти трошкови увек богато надокнађавају. Ми у опште сејемо руком „на сачму ££ све наше стрмннне, па и јечам; али, и од самог начина сејања, много зависи и порашћивање и плодност. Кад свеколико семе дође у подједнаку, пристојну дубљину, онда he подједнако нићи, подједнако he се развијатп, па he подједнако и сазрети. Све то иде у корист земљоделчеву. Руком се то не може тако тачно извршитп; то се не може захтеватп нп од највештијег сејача. Алп и та дубљина, у коју семе треба да дође, има и својпх граница, које се не смеју прекорачитп, илп бар не треба да се прекораче; јер, преплитко посејан јечам, нарочито двореди, не може довољно да се бокори, лпшће му се непотпуно развпја, н онда не може да има ни онолико, ни онако лепог класја, нп потпуно развнјеног зрна, као што бп га било, кад би семе у праву, пристојну дубљину дошло. Предубоко посејано семе опет не може да проклпја, јер га је дебљи. слој земље покрпо, претрпао, па у недостатку спољних, за клијање потребнпх атмосферских чињенпца (ваздуха и топлоте) и угушпо; оно пропадне, иструне, што је нарочнто впше случај код тешкпх, збијених земаља, него код лаких п трошнпх.