O gajenju pivarskog ječma

59

VIII О ЖЕТВИ И ПОСЛЕ ЖЕТВЕ

Уграбити право време за жетву, то је најважније код сваког стрмног усева, а код јечма за производњу пива је понајважније. Жетва треба да отпочне, па да се убрзо и сврши, кад јечам добро пожути; онда је у њега зрно најтеже, најпуније, онда је у њему највише шкроба, онда је у њему и клица пуна и добро развијена дакпе све, што се од доброг пиварског јечма у првом реду и захтева. Кад би га пожњели раније, онда би се зрна смежурала, имала би дебљу плевицу и не би имала лепу, допадљиву боју; а кад бп се опет оставио да презре, онда би се класје при жетви ломило, а зрна би дошла чисто пепељаста. На доброту зрна упливише и време док жетва траје. Трајне кише у зрењу спречавају жетву да се у згодно доба изврши, и могу зрно у класу још да укваре, да га оштете; ако ништа друго, оно he да му одузму лице па, као што знамо, ни то није добро. И после жетве је потребно суво време, да се пожњевен јечам што пре просуши. И за жетву јечма најподесније су кЂсе с наслоном, као што ју слика показује. ' Овом кбсом, не само да се откоси прихваћају и правилно у страну обарају и слажу, него се и класје не ломи и зрно не млати.