O kulturama u Južnoj Srbiji

5

посредно или непосредно, на ргзмножавање'и напредовање тих култура утичу. Ми започињемо тај разговор:

ОРИЗ

Ориз (пиринач, пилав)' је гајен негда и у нашим северним крајевима, о чему сведоче и имена неких села и називи неких пољских делова. | Он јегајен на неколиким тачкама Србије, али највише и најдуже у равницама Мораве, о чему су сачувани споменину светској "литератури: у путописима јевропских поклисара и других пролазника. „један путник, вели Карић, који је кроз « Србију прошао у шеснаестом веку, находи Ниш у бедноме стању... Само на _ 1) Сигурно од турскога јела пилав, које се готови од ориза, околина београдска и сам ориз назива пилав. У бакалници ће сељак и сељанка из околине београдске рећи. — Имаш ли пилава 7 · — Пошто ти је пилав 2 + — Дај ми кило пилава> () слави и о даћи сељак неће нипошто остати без пилава. За време окупације је он баснословно скупо

плаћан; ипак га је сељак куповао, само да га има свечаних дана, >