O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama

89

Око половпне месеца марта, биљке he почети да дветају и онда захтевају -много сунца, ваздуха и воде, али унутарња тошхота у леји, не треба за то време да је већа од 10 —ls° Р. После тога, кад први цветови отпадну и плодови се почну заметати, може се топлота, облагањем свежим коњским ђубретом, повисити на 16—18°, а кад је на пољу топло п сунчано време, онда може' у леш бити топлота 20—22°. Кад јагоде почну цветати, па докле год не прецветају, не треба их само прскати, али заливати треба; а кад већ плодови заметну, онда их опет треба брижљиво прскати, да се плодови боље одрже. Са прскањем престаћемо онда, кад јагоде почну да руде. Прскати треба врло фино, да вода пада ситно као poca. Дадобијемо бољих, крупнијих јагода, треба и сад у леји по неки пут залити бокоре размућеном п разблаженом крављом балегом. Где би се на бокорима указала лоза, или врежа, одмах Је треба до корена одсећи. При овако пажљивој нези, можемо око Ђурђевдана већ, имати лепих јагода, а то је, заиста, велико уживање! Јагоде треба маказама са стабљике сећи, тако, да на свакој јагоди остане по један сантиметар дршке; лепше и укусније изгледа. Да не би плодови на земљу падали и прљали се, ваља у сваку саксију забости потребан број притчица (прутића) и привезати за њих плодовима окићене гранчице, као што слика на 90. стр. показује. Ми не морамо све саксије на једанпут сместити У Л ®ЈУ- Најпре ћемо сместити оне, у којима су бокорићи најјачи и најразвијенији, па после неколико