O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama

10

да се леја испари и свежег ваздуха добије, да, што но реч, „мало душом дахне а . Зато не треба, кад год је време сумњиво, ни за часак остављати топлу леју без надзора, нарочито у напред поменута три месеца. Често бива, да се, ради бољег успеха, морају црозорп више пута преко дана отварати и затварати, па зато мора неко непрестанце бпти код топлих леја, да их чува, а према потреби и у помоћ притиче. Преко ноћи није та пажња потребна с тога, што су тада топле леје преко прозора покривене још п асурама и дрвеним капцима. Исто тако треба пазити и на избор згоднога места и за млаке и хладне леје, у којима he се доцније изводити чвршће поврће; и ако код ових леја није она превелика пажња потребна, као код раних топлих леја, опет зато треба да су и оне смештене на видику, да их домаћин може увек прегледати и обилазити.

IV 0 СКЛОПУ ТОПЛЕ ЛЕЈЕ.

Топла леја састоји се, као што је поменуто, из иодземног и надзе.иног дела. Подзе.ини је део рупа, напуњена ђубретом, а надзвмни је сандук с прозорима. Руиа треба да је дубока 80 —IOO сантиметара,