O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama

12

стане пунење ђубретом. Сад ћемо да пређемо на горњи, надземни део, који се, као што рекосмо састоји из слндука с ирвзорима. Сандук (на слици АА А) треба да је начињен од доста дебелих дасака, па биле оне од каквог му драго дрвета. Растове даске, нарочито планте (платнице, брвнаре), најбоље би биле с тога, што су најтрајашније, али их тешко можемо наћи, па су зато и врло скупе; обично се узимају доста дебеле чамове даске, које такођер доста дуго трају, кад се пре употребе добро премажу Фирнисом.

Горњи, надземвп део топле леје.

Са северне стране, по зади, мора сандук бити 40 —6O сантиметара висок, према томе, које he се врсте поврћа у леји гајити. Тако he за карФпол требати виши, а за краставце, ротквпце, салату итп. нижи. Али ми никад не правимо впше сандуке од 45 —50 сантиметара, па ппак у њима гајимо све врсте иоврћа, ито на овај начин: у колико је, рецпмо карФиол, или друго које поврће у висину порашћивало, у толико подметањем цигаља испод сваког ћошка од сандука подижемо сандук, само