O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama

15

истим ђубретом попунити, за одржавање потребне топлоте између обојих леја. Сад долазе ирозори. Њихова висина управља се по ширини сандука, а шприна не треба у опште да пређе меру од 1 метра, и онда би сандук, односно топла леја, са 4 прозора, била дугачка 4 метра, а у толиком простору, можемо с успехом гајпти, у једно исто време, разно поврће. Са прозорима од једног метра ширине, даје се врло лако руковати; спуштати, подизати, скидати, оправљати птд. Оволику леју може имати сваки домаћин. Баштовани пак, који овај посао у велико обављају, који имају и већи број својих помагача за послуживање, могу правити и шире прозоре. Прозора има са дрвеним и гвозденим ћерчивима. Гвоздени су истина трајашнији, али су и скупљи и тежи, а осим тога имају још и других својих мана. Дрвени. оу у сваком случају за наше прилике подеснији, па ако се направе од здравог дрвета, добро премажу Фирнисом и масном бојом, трају и они 15 до 20 година, а за то време, они се стоструко исплате. Ћерчива (рамове) на прозорима треба појаче направити, да се прозори при подизању и спуштању не повијају, јер би се у повијању ћерчива, реметила окна (џамови). Доње ћерчиво треба подковати гвозденом шином, да се боље сачува од труљења, пошто се на доњем крају највише задржава вода, између сандука и ћерчива. По средини горњег и доњег ћерчива, треба углавити гвоздене а лке, које служе за хватање при подизању, спуштању и скидању прозора. На прозор од једног метра ширине, треба мет-