O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama
30
већа опасност, кад би у време цватње наступило трајно рђаво време, да се не би могли прозори отварати за припуштање чистог и свежег ваздуха с поља, а испуштање загушљивог из леје; све би иропало, па бп п сам узрод страдао, и он бп се у оном загуш.внвом а топлом и влажном ваздуху усукао, пожутпо бп и иструнуо; а прппуштањем спољњег ваздуха, све се то спречава и бољп успех оспгурава. Чим се приметп, да су се прозорп пзнутра много озноји.ш, одмах их треба, ма и за најкраће време, па ма и с прста само, подпћп, да онај унутарњи ваздух пзађе, а свеж спо.вњп да уђе. Кад је непогодно време, онда треба чешће по мадо отварати, па и с тога се мора увек неко налазитп у блпзпни топле леје, да може свакп згодан тренутак употребити, јер од тога поглавито зависп успех рада. За отварање прозора употребњавамо „иод.метлче а , то јест, комад пзубане летве, као што се то може впдитп на свакој од предњих слика, које представљају отворене прозоре на леји. Тп су подметачи 30 —4O сантиметара дугачки, а зупцн могу бити 6 8 сантиметара впсоки. Оно пма п других, јачих, гвозденпх справа за тај посао, алп су овп дрвени подметачп најјеФтннијп, а опет зато потпуно одговарају циљу коме су намењенп. Прп подизању прозора треба увек пазити с које стране ветар дува, па онда с протнвне стране отварати; кад су јаки ветрови, онда се може један ћошак од прозора само мало подићи, нарочито у почетку, кад је на пољу још јака зима. У то доба су и биљке још сасвпм младе и нежне, п онда