Omladina

Сирт фашизму — слобода народу!

Цена 10 динара

ОМЛАДИНА

Србија је у овој натчовечанској борби дала велмке и крваве жртве. Њезини синови, не само у Србијм него на свим бојиштима Југославије, давали су своју крви своје животе за велику ствар, за слободу своје домовине — уже домовине Србије м шмре доме вине нове федоративне Југосла“

вије. тито, 9 Х1 144

ЛИСТ УЈЕДИЊЕНОГ САВЕЗА АНТИФАШИСТИЧКЕ ОМЛАДИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Год. 1

ГОВОР МАРШАЛА ТИТА

12 новембра 1944 .

НА ЗАСЕДАЊУ АНТИФАШИСТИЧКЕ СКУПШТИНЕ НАРОДНОГ ОСЛОБОЂЕЊА СРБИЈЕ

Чим је у пратњи чланова Врховног штаба, Главног _народно-ослободилачког одбора Србије м Команде града Београда ушео у дворану, маршал Тито, видљиво дирмут срдачним м одушевљеним дочеком, којм су му при редмли делегатм м узваници Антифашистичке скупштине народног ослобоЂења Србије, успиње се на говорницу им узима ре'

Друговм м другармце, ћо м с : Кисам мислио да бебу сме мпак и де треба да вама, претставницима херојске Србије, кажем неколико ријечм, (Бурни узвици; »Живво!« Дуготрајан аплауз),

Није потребно да вас увјеравам колико се много радујем што могу овдје, у Беопослије трм м по године тако страховмтих страдања народа Србије, да вас поздравим као истинске претставнике истински демократске Србије (Живео! Буран аплауз).

За нас, Народно-ослободилачку војску, стр мма нарсчито огроман значај. Ви

зрате да смо мм овдје почели да се

борммо, да органмзујемо устанак против непријатеља не само Јужних Словена, нето свих Словена м читавог човјечанства —

тмког нашег савезника Совјетског Савеза. (Бурни ла с ХлаНИ РАООН Руководмпа нас је вјера у једивост славне Црвене армкје. (Бурно клицање: »Живетај) Руководкла нас је вјера у велики савез Совјетског Савеза, Енглеске м Амермке, којм је послије створен, (Аплауз м кли»Живео!“) јер те највеће силе ставите све своје снаге у службу човјечанства. М ми, малм народи у мору фашистичке Европе, дмгли смо се да спасммо част својих народа, да се боримо за своју независност м да једнога дана смјело м отворених очију можемо казати; мм смо дапм све што смо могли да бисмо допрммијелн опћој стварм, то јест ослобођењу Европе, ослобођењу наше земље од фашистичког окупаторског мга. (Бурен гплауз).

Н

домовине Србија м шкре домовмно нозе федераткане Југославије, (Клицање: »Живиоја Буран аплауз).

назив Народног хероја.

заједнице свих наших народа.

за НЕОПИСИВИМ ОДУШЕВЉЕЊЕМ ПРИМИЛА ЈЕ АНТИФАШИСТИЧНА СНУПШТИНА НАРОДНОГ ОСЛОБОЂЕЊА СРБИЈЕ ПРЕДЛОГ ДА СЕ

МАРШАЛУ ЈОСИПУ БРОЗУ-ТИТУ ДОДЕЛИ НАЗИВ НАРОДНОГ ХЕРОЈА

У преподневном заседању Антифашистичке скупштине народног ослобођења Србије, трећег дана, у име Претседништва инжењер Михајло Ђуровић ставио је предлог Скупштини да она предложи АВНОЈ-у да се маршалу Југославије Јосипу Брозу-Титу да

Уз дуготрајни, снажни аплауз и бучне овације маршалу Титу, примили су претставници српског народа предлог. одушевљење најбоље показу је колика је љубав и поверење Србије према највећем сину народа Југославије, маршалу Титу.

Србија, под мудрим руководством маршала Тита, ступа у светлу будућност демократске федеративне Југославије — братске

Ја сам гледао сме ишли по брдима Србије, по наше Црне Горе, Босне м Херцеговине, Далмације гледао сам самопожртвованост наших Шумадмнаца, младића којм су тек ступили у живот, како са заносом иду у за братство м јединство народа Југославмје, У томе лежи велика та синова наше ју-

начке Шумадије. (Буран еплеуз).

Маршал Југославије ТИТО

__ Ма жалост, матраг у Србију дошло је мапо од оних хероја који су 1941 годмн пошли с том великом мисијом у друге крајеве каше домовине Југославије, Слава палим хертјима за братство м јединство, за слободу народа! (Сви присутни устају м кличу: „Слава им!а).

ли, ево резултата тих волмких жртава,

шли су смновм свих народа да оспобађају им ослободмлм су, заједно с Братском херојском Црвеном арммјом, наш најдражи град Београд, који отседа постаје престоница свкх народа Југославије. (Клицање: »Живео!« Бурни аплауз).

У току оте велмке натчовјечанско борбе мековано је не само братство м једннство карода Југославије, него је створена м нова мстинска народна власт. Најеће теко» емне ове џиновске неједнгке борбе јесу: братство м једмнство !: мстмнска народна власт. Пред вама, претставници јуначке Србије, сада стојм задаћа да продужите дјело које су започели ваши славим смнови, борци партизанских одреда м Нероднооспободилачке војске.

Да жмивам срећна слободна Србија у уједињеној слободној федеративњој демократској Југославији! (Дуготрејно одобравање и клицање: »Живеоји Читаво дворена грми од поклика и оплеузе. Снажне, једнодушне оваци!

То огромно

ја ; а ониле већи део Србије, створени су

| мззршну власт ће вршити

У величанствену зграду нове демократсхе, федеративне Југославије узидан — је још један темељним камен. 9 новембра сестала се Велика антифашистичка Скупштина неродног ослобођења Србије. 883 с делегата састали су се у Београду, којм је тек утихмуо од топовске пуцњаве, да донесу одлуке по свим питањима која засецеју у живот српскога народе.

Амтифашистичка Скупштина народног ослобођења Србије јесте резултат м мрума досадашњих напора м жртева, које је српски народ у заједници са свим народима Југославије, уложио у ослободмлачку борбу. Она представља оживотворење оних и| дезла за које је српски народ део много животе својих најбољх синова.

Велика изродна скупштина још увек није завршила свој рад. Али она је већ до сада донела одлуке од великог историјског змачаја, које представљају ново поглавље у историји српског народа.

Сопски народ је први развио заставу ослободмлачке _ борбе м још 1941 године се формирао Главни нвродно-ослободилачки одбор ка ослобођеном територију у Западној Србији. Уништење слободне територије немачком офанзивом, коју су издашно помагали Дражини издајници онемогућило је да се он развије као што је Тај био случај у другим земљама Југославије. Са новим распламсевањем устанка, који се почео резвијати 1944 године створена је у Србији велика ослободилачка појска, ко-

је 2ејеано та брине а риа рока

условм да и Србија искористи права која је добила на ||, засједању АВНОЈ-а, одлу-

ком о изградњи Југославије на федеративној основи._

Стари државним апарат среских начелника м општина са пандурима ставио се у | службу екупатору, те је морво бити уништем заједно са окупаториме м свим оним што је њима служило. Наместо старе в сти народ је кроз борбу формирао им | ље изграђује нову народну власт. Та нова власт су Народно-ослободилачки – одбори којм су у почетку никли као органи борбе, а касније се развили у органе власти народа.

На осмову стега тога скупштина је донела одлуку "де се Главни народно-ослободилачки одбор Србије прошири км реконструише у Антифашистичку Скупштину мародног ослобођења Србије, која ће бити мајвише законодавно и извршно мародно представничко тело, мосилац суверенитета народа м државе Србије и врховни орган мародне власти демократске Србије, као равноправне федергтивне Југославије“.

Изабреће се мајмање 250 посланика, а касније скупштине биће биране непосредно од народа.

Извршну власт АСНОС врши преко не-

родне владе, з док се она не формира претседништво

АСНОС-е.

Претседништво м народна владе одговарају за свој рад пред скупштином. Они доносе решења им мзродбе на основу закомских одлуке АСНОС-а м АВНОЈ-а или на основу решење и маредеба Националног комитета ослобођења Југославије.

Скупштина је донела декларацију којом се одобрава рад народних представника Србије на |. заседању АВНОЈ-а, м тиме показела де се бори за исте циљеве, за које се боре м остали народи Југослевије.

Са овом декларацијом Србија је кроз уста својих најбољих синова јасно рекла да нема ништа заједничког са хегемонистичким кликеме беогредске чаршије. које су годинама заснивале своју власт на угњетавању бргтских народа у Југославијм. На скупштини је Србија још једенпут покезале, оно што је кроз читав рат својом борбом доказивала, да она не жели Југославмју насиља и угњотавање, воћ братску звједницу у којој ће сви нероди имети једнака пргвљ~.

Број 17

ПРВА. СРПСКА. НАРОДНА. СКЈАШТИНА

Одлуке Скупштине о одобрењу реда Главног народно-ослободилачког – одбора Србије је одговор српског мерода свима омима који су непрекидно трубили »још није време«.

Док су најбољи синови српског народа издржавали највеће тешкоће у борби протиг окупатора, нашло се издајица, који су својим поступцима _ окаљали националку част српског народе. Има их таквих чије кривице нису толико велике дз би се могле назвати велеиздајом мли помагање скупатору у вршењу ретних злочина, гли којима се не може дозволити да учествују у одлучивању о будућности Србије м Југославије, јер су изгубили _ грађанску част. За преступе овакне врсте донешена је одлуке »о установи суда за суђење злочима и преступа против српске националне чести«, који ће ммати право да осуђује на губитак часних прове, казну лаког или тешког присилног рада.

Скупштина је изабрала 27 чланова тога суда чији сестав показује де се неће дозволити ни једном издајици да својим гласом утиче на одлуке о уређењу демократска Србије против чије части су се они својим поступцима огрешили.

Прве одлуке су већ донете и оне су постеле закон за своког грађанина Србије. До краја заседања Скупштина ће мзгласати им друге одлуке, које ће озеконити тековине досадашње борбе српског нерод=

Кроз реферате м дискусију не Скупшти-

ни мистицани су зедеци који сада стоје пред новом народном влашћу. -_Денас је. Србија готово потпуно слободе не, али за њу мема слободе ни сигурности све докле не буду ослобођени сви наши крајеви м док не буде коначно дотучен фашизам. Народ у Србији ме може оставити оружје. МИ због тога скупштина поставља као свој први задатек мобилизацију свих људских и материјалних снага за што брже уништење фешизма и окончање рата. Народно-ослободилачку војску, коју је кроз најтеже дане борбе стварао и водио Маршал Тито требо ојачати новим хиљадама бораца из Србије.

Бранковићи, какве Србија до данас није запамтила као што су Дража, Недић м Љотић, претрпели су тешке поразе. Њихове оружане банде су разбијене, али њихова трогодишње владавина оставила јео своје трегове. Њихове скутоноше још увек послоје м гунђају по буџацима, они покушевеју да роваре против нове народне влести, или преоблаче рухо им настоје да се узуку у народно-ослободилачки _ покрет да би га изнутра разбијали. Са њима су заједно м оне бедне вођице, које су три године ћутале у мраку м ни прстом нису макли да помогну ослободилачку борбу српског народа, сада желе да извуку користи за себе из плодова те борбе. Све те издајнике, који још постоје м крију се, сво политичке шићарџије, којима не лежи на срцу добро народа већ њихов лични интерес, треба дотући м учврстити Јединствени мародни фронт у којем има места зе свеког родољубивог м поштеног човека.

На изградњи нове народне власти треба окупити све што је поштено у нашем народу, потребно је створити нови државни опарат који неће жалити труда да спроведе у живот одлуке које је Скупштина домела. Пред том новом нгродном влашћу стоји велики задаток да организује свенародну помоћ оним крајевима у нашој зомљи, који су од окупаторског терора да ћеко више стредали, Читаве области у Босни и Далмацији, Лици, Словенији м Црној Горм су потпуно опустошене, Братство наших марода би било само лепа али празна реч, ако српски народ не би учинио све да помогне својој браћи, коју су окупетори М' издајице довели у беду.

Нова народна власт треба да оживи привреду, де изгради сте оно што је окупетор уништио им организује нормални живот у ослобођеној земљи. То су задаци које је на себе примила Велика внтифашистичка скупштина мародног ослобођења Србије, вз на омладини је де помогне свим силама народно-ослободилачким одборима

да те задатке реше. ФАнханло Швабић