Omladina

Страна 6

(22 1ЛЕНСИКОН

о ФУТБАЛУ

ФУТБАЛ (на енглеском |ооЊа! бу. квално значи ножиз допта), то је ошортске игра два тима са лоптом.

ИСТОРИЈА им РАЗВИТАК

Футбал је почео да се игра у ХИ веку, у Енглеској. где су се 1863 године формирале две различите игре: Прве, баш сам футбад и друго, футбал-рагби. У току последњих 30—40 годмна футбаљ је постао најпопудараији спорт у свим земљама света, 2 варочито у Европи и у државама Јужне Америке. У многим земљама, заједно са развитком аматерског футбала, развијао се и професионални футбал са „продајом' и „куповањем“ играча. Мзмеђу футбалских клубова се воднла јака борба, ко ће коме да преотме најбоље играче; развијала се нгра за новац,

194 го. основан је Међународиз футбалски савез — Редегабоп |пћетастопа! Еооње! Амосмћоп ПРА. — У Русију је футбал стигао почетком ХХ века, али пре Октобарске Бе а мије био много популаран.

јелики напредак у развитку футбала

после Октобарске револуци“ ЊУ а Еј футбал постао масовна врста спорта м отишао изван грапица града — у село. Успеси совјетских футбалера у току последњих година обезбедили су им међународно првен280 међу радничким тимовима по венајбољих _ футбалер-

ти тимова других држава.

ЗНАЧАЈ ФУТБАЛА КАО СРЕДСТВА ФИЗКУЛТУРЕ

У футбалу су нарочито јасно изражене добре стране спортске игре у тиму: осећање заједнице (кодективности), узајамно разумевање – играча, хармонија у покретима, дисциплимовавост. Футбза захтева од Мграча дз имају индивидуалне способности: нви цијативу. хладнокрвност, одлучност, смисао за оријентацију, брзо реаговање у покостима. добру координацију покрета, разумевање самог рада.

Основни покрети у футбалу су: трчање (углавном на растојању од 10 до 50 м без допте н са лоптом), скокови увтс н у дољиму, ударци ногом и гла вом који су пропраћени различитим покретима тела (изненадно ШИН окрети, „блокирање“ противника жр.), Све те кретње делују на улове: ногу, трбух:

дрожљивошћу :

Опште папрезање код футбала је прилично велико им због тога треба пажљиво да се прилдазн тренноању и у свом случају да се потражи савет декзоа.

стемом крвотока н сршз и општом изортанизм: Пеихичке и физичке особине које развија футбал важне су нсто толико за играча колико и за ове који не игр»

. лекоран педагога, исто тако да се ња-

физичке кудтуре у систему рада међу одраслима од 18—98 година и дечациФутбад у при. мени за дечаке захтева да се раздели ва груде по узрасту, а нарочито да се врши контрола игре под руководством

ју; оне дају опету игре као ма

презање смањи но то скраћивањем ду. живе игре (40—60 минута), увођењем допунских одмора (по 3 мимута после 10—15 минута игре), смањивањем размера нгралишта (не више од 90:50 метара), пола с метара) н тежкне лопте (до општег карактеов покрета, њи-

хове нарочите интезивности, прете. раног рада ногу в великог напрезања, футбал није спортска игра за жене. Например у СССР-у, где је мначе футбм јако распрострањем, ме култивипте се међу женама.

лика пресићеност у мгон лем» бежно је повезана са извесном стрљ ственошћу, која врло често прелази У хазарлмост, а овз обично зарази гледаоше м зато треба да се обрати нарочита пажња на васпитни рад. Исто тако би требало да судије непристоасно суле да би вз тај начим повећале свој ауторитет м помогле ла се игра правилно одвија.

(Ове мере највише долазе до изпажаја и у борби против озледа у футб ду које су најчешће везане са недостатком технике, која се замењује грубом силом и са општом нелиспи плиновавошћу играча. Лоша стола футбала је да се слабије развијају руке и говњи део тела. пли пом правилмом постављању футбала то може да се отстрани увоћењем нарочите гим настике, лаке отлетике м доугих во. ста физнчких вежбања у систем тре „митања Ффутбалеоа.

ХУМОР

ХРАБАР ФРИЦ

— Фртп, зашто си се тако полако сретао према рововима непријатеља" — Руси су ми сметми. =– х зашто си натраг дошао тако

30302 — Руси су ми помогањ

ПОСЛЕДЊЕ ПИТАЊЕ — Зар руски смајпери тахо тачно погађајуг — упита један немачки нозајлија којн је први пут доспео на фру»ит -и-лровири из ро: Покојник више ннкада ништа није заститивао.

ОДМАХ СХВАТИЛА

— Јадна фразу фон Гешторбен, како је пропала! Њен муж је.

— Знам, знам; и ја сам. генералица. ПОЗДРАВИО ИХ. Норвешки глумац изашао је ва позорницу и подигао пред посетиоцима руку слично фашистичком поздраву. Немачки официри који су бтан пон. сутни у сади поднгоше се н лупнув

ОМЛАДИНА

Укрштене ПЕЧИ 5

6

ВОДОРАВНО

1) маршал Совјетског Савеза — река у Русији, 2) личност из Тројанског рета, 3) посао, 4) сугласмик, 5) бања у Француској — упитиа заменкце — шанац, 6) уческик сињске витепке игре — и равна, 7) показна заменица химне — 74 креа — презиме омладинског првоборца — лична заменица, 9) грчки народно-ослободилечки покрет — веран, 10) метар — ичан — самогласник, 11) писац „Емила“ — лопсв (руски), 12) јуначка песма — обрнуто: пред“ Лене пе Мт великог руског књижевни— показна заменице, 19 аснкаке (ова (таа) — птица певачица,

Заслужио је.

о истог суда хратили су кепе“ — прича совјетском Боетиару Андреји Малишки сов јетска девојка коју су мемин сиаом одвели у Немачку.

ши, чизмама одтоворише на поздрав. Затим. држећи и даље подигнуту руку комичар настави смешећи се:

— Ево, оволико

моје куче!

је синоћ скочвло |

А « Фрицем ки пси геће да једу!

15) беле косе — иницијали презнмене и имена комачданта Србије — цита' који се ставље на чело меког списа, : треба да маговести његову садржину 16) падеж личне заменице — овде, 17; препрека, 18) старз мера, 19) самоглас ник.

УСПРАВНО

1) стерилни памук — грчка ослободи“ тачка војске, 2) корен — осим — суглесним којим је понекад и самогласник место у Бачкој, 3) ватрено оружје еемпатско божамство — чамац — чуло = место у Србији, 4) водена животи“

наша река — судбина — узвик — црногорско коло, 5) уметнички стил, меншео после Ремесансе — сужањ — облик глагова отићи — место у Француској део брање, 6) џин — иницијали имена

име, 7) зачин део животињског тела — превремен злато (фр.) — мире, 8) река у Славонији — мепознат — време — руководилец машег мародно-ослободилечког покрета, 9) у реду — доме!

Увек четири троугла

АДАДА

Од 12 пзлидрваца направљена су 4 троугла, како то слика показује. Можете ди одузети од ових палидрваца 3 комада, али тако да опет добијете четири троугла, а затим од ових преосталих 9 палидрваца одузмите опет 3 палидрвца, па да опст добијете 4 троугла. Роч ХУМАНОСТ

Пишемо реч хуманост. Колико других речи можете да промађсте у тој речи, али тако да се никада два слова у истој речи не понове.

Ми смо их нашли око четрдесет.

Решења из прошлог боја

РЕШЕЊЕ УКРШТЕНИХ РЕЧИ

Водоравно: | АВНОЈ, 5 УСАОЈ, 9 хо, 10 салва, 12 Б. Н. (Благоје Нешковић), 14 ка, 16 НОВЈ. 19 лорф, ( ), 21 реом, 22 Веса, 23 Сирт, 25 Анка. 27 БАМ, 29 он, 31 армна, 33 В. Д. (Влахов Диштар), 34 једра, 35 Ранка.

Усправно: ! Ахен, 2 во, 3 об. 4 јак, 5 уво, 6 са. 7 06. 8 ЈНОФ, 11 лар, 13 звери, 15 Босна. 17 орш, 18 јот, 19 Па ен 27 Ера, 28 мир. 30 не, 31 ар, 32 А. (Антун Августинчић), 33 В. К. (Вишко Костудовић).

СЛОГОВНЕ СТЕПЕНИЦЕ

Водорањно н усправно: | Мати, 2 Тиране. 3 Незада, 4 Даница. 5 Цава. ж

Бара је дубока 1,5 метар.

ОБНОВЉЕНИ СУ СПЛИТСКИ КЛУБОВИ „ТУСАР“ И „ЈАДРАН

У Спанту је створени Иницијативни оабор за обнову спорта. Дужност му „е да помогне да у што скоријем времему обнови спортски живот Спанта и Далмације, ослањајући се на старе спдитске спортиста пошто су се спљитски спортисти ва време окупације уздржавали од активног спортског зада,

На састанку спортиста и пријатеље зеслања им пливања одлучено је да се предратни веслачки „ХВК“ а „Гусар“ споје. Нова клуб зваће се

обновљен (и пливачки

ватски веслачки

Такође је клуб „Јадран“. На оснивачком састанку је решено да се у будућем реду клуба мора а пажња посвети. ги одгоју н слреми спортско пливач. ких руководилаца, који ће по упутттима одбора 32 обнову спорта одгајати и вежбати омладину у новом а ви ДУХУ.

У одбор „Гусара“ и „Јадрана“ ушан

су многи познати спортски радници » актизни спортисти.

са веслима

|ОВОСАДСКИ _ ФУТБАЛСКИ КЛУови пак СА

ли су да раде н новосадски футбал“ ски клубови. Оми су били растурени, имовина им одузета н сваки спортски рад онемогућен.

Сада су новосадски спортисти ог почели да се поново организују и обатељају рад. Поелратин клубови „Војводина“, „Раднички“ и „Славија“ већ су окупили своје старе чланове и нове пријатеље, и ускоро ће почети са активним радом.

ОМЛАДИНЕ

Поробљавоњем наше земље ореста ф

У Москан је отворена четврта мо сковска градска комсомолско-омладињ ска спартакмјада. Њој су претходиле опартакијаде организоване у фабрика. ма и реонима. Ова сааотинијаза је је дан од најинтересантн! догађаја

анмске спортске сезоне. а програму се налази девет врста спортова: сму-

ПОСЛОВИЦА СТАРА ЗНА СЕ: МАЈСТОРИЈА КОЗЕ ПАСЕ

Цута« Иве Кушанића

ољаћк. 3