Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Страна 129

Д-р Браиислав Крстић, профебор Психолошки преглед београдских ученика*) Методи и резултати рада у Школској Поликлиници Оиштине Гр. Београда на Смедеревском Ђерму.

Од 22 априла 1929 годиие,вршисе у Школокој јПоликлиници Општине -Града Београда «а Смедеревоком Ђерму оваког дана од 3—6 чаоова по подне поихолошки преглед ученика и деце дорасле за упис у школу, ради утврђи-. вања њиховог интелектуалиог развоја и саветовања п;ри избору школе и позива. Овај преглед је вршен, у главном, на два начина: појединачно и заједнички. У орвом случају иопитан ,је сваки ученик засебно, док је у другом 'Случају испитиван наједанпут читав један разред. И ако је први начин поузданији, морало се још од самог почетка, из разлога које ћемо даље иавести, вршити и иопитивање у групи. 1. Испитавањем у групи добија се врло много у времену, пошто се за 2—3 часа може испитати цео разред од 40 и више ученика, док се за то време појединачно могу иопитати највише 4—5 ученика. 2. Ако се ученици дуже време иопитују појединачно, постоји опасност да се они времаном почну споразумевати, те да иопитани ученици саопште питања и решења неиспита,ни1М ученицима, што би знатно утицало на резултате и ометало да се дође до праве слике 10 интелектуалном нивоу исгаитаних ученика. У поликлиници на Смедеревском Ђерму испитано је до краја јула ове год. појединачно: мушке деце 130 женоке деце 73 Свега: 203 У груни је испитано: мушке деце 60, женске деце 45 Свега: 105деце. *) Овај ретко занимљив и доста карактвристичан напис проф. г. Др. Крстића је један део »звештајз рада Санитета Општине Града Беотрада за време првог полгођа 1029 год., који ми у „Општ. Новинама" објављујемо у низу последљих десетак свајих бројева. Наиомињемо да се овај извештај односи на рад у првом иолгођу 1929 лад. и да је писан у септембру месецу 1929 год.

За три месеца испитано је дакле овега, 208 лица. Кад ое узме у обзир да је преглед вршило само једно лице, онда овај број није незнатан. Осим овога, прегледано је у Двору на Уни (ПримороконКрајишка Област) 20 ученика IV и V разреда онсовне школе ради избора стипендиста за оредње и стручне школе. Најзад, на позив Централног Хигијенског Завода у Београду, потписати је са још два сарадника у Дечијем Дому у Белој Цркви извршио преглед 133 детета, радичковстатације на ком -се ступњу интелектуалног развоја налазе питомци дома. Овај рад у Двору и Белој Нркви има са радом Школске јПоликлинике на Смедеревоком Ђерму у толико везе, што је тамо испитивање вршено по иотим методама по којима се радило и у Беонраду и што је за испитивање употребљен материјал којим је раополагала поликлиника 1на Смедеревоком Ђерму. У овом извештају ми ћемо се доцније дотаћи и резултата иапитивања у Белој Цркви. I. Појединачно иопитивање 1. Начин испитивања Индивидуално иопитивање је вршено по Бине-Симоновој методи. Ова метода се састоји.из низа задатака („тестова") које деца треба да реше, па се после према показаном успеху оцењује њихова интелигенција. За децу до 12 година закључно употребљена је Бине-Симонова окала од 1911 године, док омо се при испитивању деце старије од 12 год. служили Термановом т. з. „'Сандфордском ревизијом" Б.С. окале. Треба додуше имати на у.му да ни једна ни друга окала не одговара потпуно духовном нивоу наше деце; али, све дотле док ое не скупи довољно података за ревизију Б.С. методе с обзиром !на духовни развој наше деце, ми ћемо бити принуђени да се служимо туђим сиотемима, као што је то случај у биометрији при одређивању висине и тежине нашег детета. Тек кад се прикупи довољно материјала, а за то ће бити потребно да се иопита 2000—3000 деце, моћи ће се са сигурношћу одрадити који тестоаи (задатци)