Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Странг 471

хвала Богу, нема никакве разлике и да су нам посредници за један чисто народни посао непотребни. Хвала Богу да је тако, јер ако појединци греше, — постоји једна историска истина да народи могу да залутају само тренутно, али никада трајно. Наш народ избио је на прави пут рада и борбе и ми верујемо да ће га овакав рад довести пуној победи његовој. Онај који бежи од сељака и стиди се да нагласи своје порекло, тај не служи народним интересима. Ја бих рекао да у нашој држави постоји један син народа који је глорификовао село и сељака на начин који треба да буде стално понављан, свуда и на сваком месту. То је наш народни Краљ. (Сви присутни бурно кличу: Живео Краљ!) Само неколико речи ја бих цитирао из једног класичног, историског написа нашега Краља који је посвећен селу, са најлепшом молбом да се дубоко урежу у ваше душе речи које је наш народни и сељачки Краљ изрекао. Ове речи треба увек понављати, нарочито кад се тежи да нагласи сељаштво и његови интереси. Наш Краљ рекао је ово: „Кроз све мучне периоде наше историје, село је било и остало будан чувар националних тековина и извор снаге у свима лепим изражајима народног генија. Радити у правцу културног и привредног подизања нашег села, уз строго чување његовог националног карактера, значи одговорити дужностима садашњости и потребама нашег здравог и успешног развијања у будућности." Господо, мало је владара који су овако непосредно говорили своме народу, мало је владара који су на овакав начин славили село и најмногобројнији део народа — сељака. Ја не знам за овакве речи, које би биле упућене селу. Нама ово улева храбрости, кад се са највишег места чују овакве речи и кад се тражи да се село заштити. Ја бих молио да ми допустите да подвргнем анализи мисли које су изражене у овом напису. — Да је кроз све мучне периоде наше историје село било и остало будан чувар националних тековина сведочи целокупна наша историја. Карађорђе је подигао устанак са сиротињом рајом и она је ратовала као што је речено у оној лепој народној песми са нарочитим истицањем социјалног значаја борбе у којој раја, т. ј. прост сељак узима главно учешће. Ви видите, раја је била та која је дизала устанак за време Карађорђа и која је била носилац наше народне слободе и мисли. Износећи значај нашега села као чувара националних тековина наш Краљ учинио је једну непобитну констатацију и истакао потребу да оно и на даље то остане. А да је село било и да остаје извор снаге у свима лепим изражајима народнога генија видимо

и по томе што је наша поезија била и остала најлепша тамо где је стварана од самих народних маса, од безброј слепих Вишњића којима нека је вечна хвала и слава. Један од највећих немачких песника, Гете, учио је наш језик и преводио наше народне песме на немачки. Село је, дакле, било и остаје извор тога најлепшег стваралаштва нашега генија.

шу- шк

Хрватске сељанке у Београду

Затим наш Краљ додаје: Радити у правцу културног и привредног подизања нашега села, значи одговорити дужностима садашњости и потребама нашег здравог и успешног развијања у будућности. Ја мислим да никада један државни програм није обележен лепше и са мање речи, и да никада улога и значај сељаштва у процесу привредно-културног развитка једног народа није тако јасно, смело и са љубављу за народ наглашено као што је то учинио наш народни Краљ у својој класичној речи о селу и сељаку. Ставити се у службу сељака и враћање на село и сељаштво не значи враћање на примитивне облике и на варварство, него то значи да се све тековине цивилизације и технике искористе и примене на добро села, уз строго чување његовог националног карактера и свих обичаја, које је наш сељак грчевито чувао кроз векове, значи да културне, саобраћајне и техничке тековине треба да нађу шире примене и на селу, уз свестрани напредак овога, као равноправног члана. Ја верујем да данашњи дан показује појачану тежњу за јединство нашега народа, верујем тако исто да је наше јединство трајно и да није ничим поколебано кад се. налази у снажним рукама нашега сељака. У то име ја вас поздрављам у име града Београда, који вас увек има радо у својој средини, са жељом да вас опет видимо. (Свршетак говора г. д-р Стојадиновића поздрављен је бурним аплаузом).