Opštinske novine

Страна 654

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

А шта то значи показали су први дани обновљене, слободне Чешке државе. Догађаји који су се низали од 1912. год. до данас, па се и даље нижу, показују јасно свакоме који уме да их посматра и о њима мисли: 1.) колики су и какви су национални и политички значај и вредност соколских слетова и узајамних братских посета, приликом тих слетова, и веза словенских народа, које се тада стварају, и 2.) да је много што шта, што је наслућивано у говорима одржаним за време ранијих слетова и посета, постало стварност; с тога, да би сачувао за доцнија поколења, саопштавам овом приликом и целокупну званичну преписку између претседништва града Прага и претседништва града Београда из 1907. године, као и сачуване говоре одржане 1910. године приликом доласка словенских гостију у Београд, са жељом: да везе између Прага, Београда и осталих словенских и других пријатељских градова, буду из дана у дан све срдачније и све тврђе, у уверењу да ће оне изазвати и помоћи што срдачније и јаче везе између Чешке, осталих словенских и пријатељских држава и Југославије. 23. маја 1907. год. добило је председништво београдске општине званични акт Савета краљевске главне вароши Прага од 21. маја 1907. год. Бр. 1338. са потписом Др. Карла Гроша, старосте краљевске главне вароши Прага, који је гласио: „Славноме Општинском Савету краљевског града Београда Поштована Господо! На дан 28., 29. и 30. јуна, 1. и 2. јула, по новом, ове године, приређује Чешка обећ соколска, са свима соколским друштвима чешко-словенских племена V. збор свију сокола у краљевској главној вароши Прагу под протекторатом Савета главне вароши Прага. Испуњавајући једногласни закључак Савета краљевске главне вароши Прага од 7. маја ове године, Главно варошко заступништво Прага узима слободу најучтивије позвати српски народ —■ Београђане, да својим присуством увеличају сјај величанственим гимнастичким свечаностима, при којима ће наш народ поздравити искреном љубављу и топлим осећајима достојне представнике свих

братских нам словенских народа, са жељом да им покаже зрелост телесних подвига у своме друштву, увеличани нашом народном и јуначком снагом свију Словена.

Д -р Јосиф Шајнер, претседник Савеза Чешких и Словенских соколова у 1006. год. Учтиво молимо да се што пре јави Председништву Савета краљевске главне вароши Прага, који ће од господе представника и кога дана, као и којом пругом, доћи на свечаност чешко-словенских соколова у наш мили Праг. Прилажемо програм свечаности. Примите, Поштована Господо, уверење о моме дубоком поштовању и најтоплијим осећајима, одани Др. Карло Грош староста краљевске главне вароши Прага." На седници одбора београдске општине одржаној 5. јуна (по старом) 1907. год., писац ових редова, као тадањи председник београдске општине, саопштио је општинском одбору, са највећим задовољством, горњи братски позив председништва прашке општине, и одбор је, примајући са захвалношћу тај позив решио: „Да општина београдска учествује на V. Збору уједињених ческо-словенских соколских удружења у Прагу.